Monday, March 8, 2010

SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI!!!

SUMBER:email dr seorang sahabat

Assalamualaikum semua,

bab cite fasal makan daging babi ni aku pun
nak cite sikit la. kawan aku sendiri yg cite
pengalaman dia ni.tiap2 mlm lepas habis keje
dia selalu lepak kat kawasan gerai makan.

Dia ngan bf dia la suka sangat
makan mee kari.
tokey nya cina pekerja nya indon.
dia pun
tak kesah le. satu mlm dia blk keje lambat,
nak makan punya fasal pegi la jgk kat kedai tu.
nasib baik le tokey tu reserved utk dia ngan
bfnya tu.sambil makan tokey tu pun mencuci
periuk belanganya.

nak jadikan cite dia lak nak cari air basuh tangan.
Nampak le tulang yg keluar dr periuk nya, dia
pun tanya."Eh pakai tulang ke masak kari,
u kan tak makan daging.
" ooo
ini bukan lembu ini pork maaa, baru sedap sikit
masak kari, tak taruk tak sedap maaa."

uweeek dia pun muntah keluar semua isi perut.
Kata kawan aku rasanya nak minum air tanah jek
nak samak peruk dia. Nak wat mcm mn selama ni dah
bergelen dia makan kari tu dah masuk dlm perut
dia dah jd darah daging. pendek cite nya lepas
tu dia sebar kan hal yg jd kat dia kat semua
org yg dia kenal..lepas tu cina tu bungkus tak
tau
pindah mn
gerainya.

Moralnya: Jgn makan kat kedai cina walaupun staffnya
indon atau pun ada logo halal.
Cina ni semuanya nak menjahanam kan kita.

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI
HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina
tu! daging ayam dan
lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape.
Jika sebarang proses
tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah.

Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses
makanan,boleh dikatakan semua product dari
oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala
pork product yg lain seperti lard (minyak babi),
pork fat(lemak babi), ham(ini asal nama hamburger)
dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve
during breakfast), pork instestine(perut babi) dll
tidak apa bagi Muslim.


Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di
situ
terdapat satu BUTCHER Dept......
1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing.
Pork casing adalah saluran usus yg digunakan
sebagai kulit sausage.

Semua ingredients untuk sausage diblend bersama
pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak
mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or
beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat
turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan

salami.Benda ni semua boleh didapati di supermarket
dan digunakan secara meluas
sebagai toping PIZZA.

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg
disusun lawa-lawa pada buffet table seperti
Terrine dan Pate pun ada lemak babi.


Menyentuh sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu
kisah yang menarik untuk diceritakan.

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya
ini,Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian
pembaikpulih bekalan elektrik.

Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan
elektrik di kawasan Jenjarum Banting.
Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan
kerja-kerja pembaikan pulih bekalan, beliau telah
merayau-rayau di kawasan sekitar.

Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai
kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan
penggunaan elektrik,jadi secara tidak sengaja
beliau telah memasuki sebuah kilang memproses
makanan,dilihatnya daging-daging ayam
berlongok-longok.
Kemudian daging-daging babi berlongok-longok
disebelahan..Rupa-rupanya kilang tersebut membuat
burger dan daging-daging ayam dan babi tersebut
dicampur dan digaul bersama kemudian
dijadikan burger..
Beliau telah bertanya kpd tokeh tersebut
mengapa dicampurkan daging babi dgn ayam!
Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger
yang hendak dibuat susah untuk melekat dan
dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam
dan babi burger mudah dibentuk.
Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus
kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier
yang tak cukup stok akan ambil burger daripada
kilang tersebut.

Lu ingat itu supplier cukup ka untuk supply satu
Malaysia(Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia).
Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU
TAK MAKAN BABI",menyirap darah bapanya.

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat
serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut
pun takde.Mungkin dah pindah bila menyedari
ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S:Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah
mungkin ada yang bercampur dengan daging babi.



Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta
babi ada kat Malaysia .
Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang
ternakan beratus ribu.
Yang peliknya takan beratus ribu babi ini
dilantak oleh org Cina saja.
Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan
yang lain, lepas tu bagi org Melayu makan.
Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger
tu orang Melayu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails