Thursday, March 4, 2010

BUBUR SOM-SOM



Resepi oleh : RinnChan fotopages


Bahan-bahan:

100gm tepung beras
30gm tepung Hoen Kwee
1 camca teh garam halus
500ml santan
500ml air

Cara-cara:

1. Campurkan semua bahan dlm periuk.Kacau rata.
2. Masak atas api sederhana. Sentiasa kacau supaya bancuhan tidak berketul.
3. Masak sehingga likat dan berkilat.
4. Angkat dan sejukkan seketika. Tuang dalam mangkuk atau bekas yg sesuai.
5. Siram sirap gula kabong ke atas Bubur Som Som apabila menghidangkannya.

Bahan-bahan Sirap Gula :

2 ketul gula kabong atau 150gm gula merah
250ml air
1 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan

Cara-cara:

1. Satukan semua bahan dalam periuk dan panaskan atas api hingga menggelegak.
2. Masak sehingga gula larut.
3. Tapis larutan sirap sebelum menggunakannya.
* Tuang siap-siap ke dalam mangkuk2 kecil lebih mudah utk dihidang. Jika tidak pun, tuang ke dalam bekas besar tetapi perlu mencedoknya ke dalam bekas kecil lain apabila menghidangnya nanti.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails