Wednesday, February 24, 2010

RICH CHOC BROWNIES OREO




Utk minum ptg ni eda buat brownies popular Alongroz.....dikalangan teman di myr ramai yg dah mencuba...apalagi eda pun bersemangat nak merasa keenakkan brownies....lebih teruja bila eda gi ' dapur ' Kak Nor semalam pun ada brownies...k.nor cakap 25o gm gula manis....jadi eda kurangkan kpd 180 gm....kalau ikut cadangan k.nor 185 gm...tapi eda saja nak tengok apa hasilnya kalau dikurangkan 180 gm....sedap sangatttt dan sesuai dgn tekak eda & family yg tak suka manis....biskut oreo pulak eda guna sebungkus jee...tu je yg ada...

Terima kasih pd Along yg sudi berkongsi resepi brownies yg sedap ini....seperti biasalah resepinya eda kopipes je dr 'dapur' Along....cowiiiii along....

(Makes 8" sq)
INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)

METHOD:
1. Melt chocolate & add butter.
Stir until smooth.

2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth.
Add in chocolate mixture & stir well.
Fold in flour mixture until well mixed.
Finally fold in Oreos.

3. Bake 170C for 45 min.

p/s: gambo tak secantik k.nor dgn along sbb guna kamera digital biasa jeee....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails