Saturday, November 20, 2010

Birthday Girl...



Hari Raya Aidil Adha baru2 ni eda sambut besday anak eda yg si kecik tu ( Aisyah Miasara)....Eda buat sebijik kek indulgence.....deco seringkas mungkin....pada mulanya eda nak buat tema pink utk dia tapi disbbkan kesuntukkan masa....ini je lah yg eda boleh buat....hampalah jugak....eda dah buat kasut baby yg guna gumpaste utk keknya tu tapi tak kesampaian...nampaknya tersimpan rapilah dlm tupperware kasut2 tu.....hhhuuukkhuuuukkk....

Majlis ni eda buat kat kg asben....Batu Kikir...

Thursday, November 18, 2010

Sambal Sotong Sempoiiii....

Dah pening kepala ni bila memikir nak masak lauk apa.....buka je freezer ternampak sotong yg hubby beli hari tu.....yg sebenarnya sotong ni nak buat ketupat sotong tapi bila dah penyakit malas datang....ketupat sotong jadi sambal sotong...hehhehe....rasanya tak perlulah resepi sambal sotong ni eda paparkan kat sini....bukan susah sangat pun....betul tak?....kalo anak2 eda ternampak gambar sambal sotong ni kat sini, tak ke dia kutuk eda.....anak2 akan kata, apalah mak ni sambal sotong pun nak heboh satu malaya!....kkkiihihhhh...Apa2 pun layan je lah sambal sotong ni ya!

Sunday, November 14, 2010

Kek Pisang

Nak habiskan pisang yg ada kat umah....Sorry ya , sbb eda janji hari tu nak bagi resepi kek pisang ni kan!....bukan terlupa tapi tak ada masa yg betul2 lapang utk eda n3 resepi ni kat sini...
Resepi ni si Sofinar myr punya....tak payah nak cakap banyak2...meh kita tengok resepinya...

Bahan-bahan :

  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam

Cara-cara:

  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda

Friday, November 12, 2010

Tetibaaaa....


Hari ni cuaca kat Seremban mendung berserta hujan renyai2.....Bila dah cuaca mendung, penyakit malas pun mula melanda diri ini...Dalam keadaan malas terpaksa jugak memasak utk hubby & anak2.....masak pun ala kadar je, janji perut anak2 ngan hubby kenyang.....hari ni eda cuma buat ikan bakar , ikan singgang & ulam2an....gambar ikan bakar ni bukan yg hari ni punya tapi yg 2 minggu lepas....tak sempat nak snap , ikan tu dah tinggal tulang...hehehhehe...

Lauk yg paling eda suka masak utk family, ikan bakar ni lah....tak susah sangat....perencah utk sambalnya eda dah siapkan awal2....eda buat byk2 lepas tu simpan dlm fridge...bila2 masa eda boleh buat ikan bakar....Nasib baik family eda suka ikan bakar...

Thursday, November 11, 2010

Masihkah kekawan ingat padaku???

Assalamualaikum.... lama sungguh eda tak n3 apa2 kat sini....sejak melayan facebook sampaikan tak ada masa nak berblog....buat lak ada si kecik lagi lah sibuk.....
Nampaknya "umah " eda ni kena dikemaskini dan dicuci....banyak habuk , sampaikan terpaksa pakai mask...hhehehehe....

Monday, March 8, 2010

SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI!!!

SUMBER:email dr seorang sahabat

Assalamualaikum semua,

bab cite fasal makan daging babi ni aku pun
nak cite sikit la. kawan aku sendiri yg cite
pengalaman dia ni.tiap2 mlm lepas habis keje
dia selalu lepak kat kawasan gerai makan.

Dia ngan bf dia la suka sangat
makan mee kari.
tokey nya cina pekerja nya indon.
dia pun
tak kesah le. satu mlm dia blk keje lambat,
nak makan punya fasal pegi la jgk kat kedai tu.
nasib baik le tokey tu reserved utk dia ngan
bfnya tu.sambil makan tokey tu pun mencuci
periuk belanganya.

nak jadikan cite dia lak nak cari air basuh tangan.
Nampak le tulang yg keluar dr periuk nya, dia
pun tanya."Eh pakai tulang ke masak kari,
u kan tak makan daging.
" ooo
ini bukan lembu ini pork maaa, baru sedap sikit
masak kari, tak taruk tak sedap maaa."

uweeek dia pun muntah keluar semua isi perut.
Kata kawan aku rasanya nak minum air tanah jek
nak samak peruk dia. Nak wat mcm mn selama ni dah
bergelen dia makan kari tu dah masuk dlm perut
dia dah jd darah daging. pendek cite nya lepas
tu dia sebar kan hal yg jd kat dia kat semua
org yg dia kenal..lepas tu cina tu bungkus tak
tau
pindah mn
gerainya.

Moralnya: Jgn makan kat kedai cina walaupun staffnya
indon atau pun ada logo halal.
Cina ni semuanya nak menjahanam kan kita.

MINTAK TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI
HABIS

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina
tu! daging ayam dan
lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape.
Jika sebarang proses
tidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah.

Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses
makanan,boleh dikatakan semua product dari
oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala
pork product yg lain seperti lard (minyak babi),
pork fat(lemak babi), ham(ini asal nama hamburger)
dan bacon (hirisan nipis daging babi yg biasa serve
during breakfast), pork instestine(perut babi) dll
tidak apa bagi Muslim.


Saya pernah bekerja di Shangri-laHotelKL, di
situ
terdapat satu BUTCHER Dept......
1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing.
Pork casing adalah saluran usus yg digunakan
sebagai kulit sausage.

Semua ingredients untuk sausage diblend bersama
pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak
mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or
beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat
turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan

salami.Benda ni semua boleh didapati di supermarket
dan digunakan secara meluas
sebagai toping PIZZA.

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg
disusun lawa-lawa pada buffet table seperti
Terrine dan Pate pun ada lemak babi.


Menyentuh sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu
kisah yang menarik untuk diceritakan.

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya
ini,Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian
pembaikpulih bekalan elektrik.

Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan
elektrik di kawasan Jenjarum Banting.
Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan
kerja-kerja pembaikan pulih bekalan, beliau telah
merayau-rayau di kawasan sekitar.

Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai
kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan
penggunaan elektrik,jadi secara tidak sengaja
beliau telah memasuki sebuah kilang memproses
makanan,dilihatnya daging-daging ayam
berlongok-longok.
Kemudian daging-daging babi berlongok-longok
disebelahan..Rupa-rupanya kilang tersebut membuat
burger dan daging-daging ayam dan babi tersebut
dicampur dan digaul bersama kemudian
dijadikan burger..
Beliau telah bertanya kpd tokeh tersebut
mengapa dicampurkan daging babi dgn ayam!
Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger
yang hendak dibuat susah untuk melekat dan
dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam
dan babi burger mudah dibentuk.
Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus
kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier
yang tak cukup stok akan ambil burger daripada
kilang tersebut.

Lu ingat itu supplier cukup ka untuk supply satu
Malaysia(Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia).
Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU
TAK MAKAN BABI",menyirap darah bapanya.

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat
serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut
pun takde.Mungkin dah pindah bila menyedari
ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S:Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah
mungkin ada yang bercampur dengan daging babi.



Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta
babi ada kat Malaysia .
Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang
ternakan beratus ribu.
Yang peliknya takan beratus ribu babi ini
dilantak oleh org Cina saja.
Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan
yang lain, lepas tu bagi org Melayu makan.
Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger
tu orang Melayu.

Sunday, March 7, 2010

BESDAY YG KE-34...



Hari ni 7/3/2010 , genaplah usia eda 34 thn...sungguh cepat masa berlalu.Tak terasa diri ini dah
menjangkau 30-an...


Alhamdulillah pd usia ini hidup dah lengkap, mempunyai seorg suami yg penyayang, anak2 yg membahagiakan diri ini ( w'pun adakala memeningkan kepala eda...hhihiiihhhi)....dan kehidupan yg semakin selesa....eda betul2 bersyukur ke hadrat Ilahi.....

Tahun ni x ada sambutan spt thn2 lepas.....cuma pergi makan2 je....lagipun eda bukan budak kecik lagi, tak perlu rasanya nak tiup2 lilin....heheheheh....Cukup sekadar dpt ucapan " Selamat Hari Lahir " dr insan tersayang dan anak2....

Impian eda sempena besday ni ,eda nak jadi ibu & isteri yg lebih baik dr semalam....I'syaallah...

Saturday, March 6, 2010

PANCAKE LAGIIIIII....



Hari ni eda buat pancake lagi...anak2 eda ni tak jemu2 mkn pancake.....kalau boleh hari2 dia suruh eda buat pancake.....hhuuhhuuuu.....utk tak menghampakan anak2...eda layan je lah....

Kali ni eda buat pancake menggunakan resepi Hajar....tapi resepi ni telah diedit oleh k.nor....kedua2nya eda cuba...Alhamdulillah tak menghampakan.....kat bawah ni eda ada 2 resepi satu resepi asal & satu lagi resepi telah diedit...

Pancake 1 : oleh Hajar

3 sudu besar butter-dicairkan
1 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula
1 cawan susu segar
1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
secubit garam

1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit**
3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat




Resepi Pancake yg telah di edit : oleh Kak Nor


6 sudu besar butter ~ dicairkan
2 bj telur
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu teh baking powder
2 sudu besar gula castor
2 cawan susu segar
2 sudu besar jus lemon ~ optional
secubit garam

Campurkan kesemua bahan dan blend hingga sebati.
Biarkan sebentar dlm 10 minit.
Masak pancake spt biasa hingga habis.
Hidangkan panas2.


Thursday, March 4, 2010

BUBUR SOM-SOM



Resepi oleh : RinnChan fotopages


Bahan-bahan:

100gm tepung beras
30gm tepung Hoen Kwee
1 camca teh garam halus
500ml santan
500ml air

Cara-cara:

1. Campurkan semua bahan dlm periuk.Kacau rata.
2. Masak atas api sederhana. Sentiasa kacau supaya bancuhan tidak berketul.
3. Masak sehingga likat dan berkilat.
4. Angkat dan sejukkan seketika. Tuang dalam mangkuk atau bekas yg sesuai.
5. Siram sirap gula kabong ke atas Bubur Som Som apabila menghidangkannya.

Bahan-bahan Sirap Gula :

2 ketul gula kabong atau 150gm gula merah
250ml air
1 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan

Cara-cara:

1. Satukan semua bahan dalam periuk dan panaskan atas api hingga menggelegak.
2. Masak sehingga gula larut.
3. Tapis larutan sirap sebelum menggunakannya.
* Tuang siap-siap ke dalam mangkuk2 kecil lebih mudah utk dihidang. Jika tidak pun, tuang ke dalam bekas besar tetapi perlu mencedoknya ke dalam bekas kecil lain apabila menghidangnya nanti.


Wednesday, March 3, 2010

Miasara Si Jantung Hati...




Semlm ( 2/3/2010 ) genap usia Miasara 4 bulan.....cepat sungguh masa berlalu, rasanya baru lagi eda melahirkan dia...dan masih teringat kesakitan ketika melahirkan si jantung hati eda yg ke-4 ini...

Alhamdulillah, Miasara tak banyak sangat ragamnya,....jarang dia merengek tak tentu pasal...Jika dia meragam mesti ada sebab, nak susu ke, nak tidur ke, ataupun lampin basah...

Tuesday, March 2, 2010

Apam Gula Melaka

Resepi oleh : CHE IZA myr

Bahan-bahan :

  • * 1 cwn air
  • * 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus
  • * sehelai daun pandan
  • 2 cwn tepung
  • 1 sk dry yeast
  • 3/4 cwn air
  • 3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
  2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
  3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
  5. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
  6. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

Monday, March 1, 2010

Award From MamaAdam



Terima kasih MamaAdam....Award pertama utk thn 2010....

Saturday, February 27, 2010

AYAM GORENG CRISPY




Utk lunch semlm ( hari jumaat) eda masak ringkas je....ikan parang masak lemak cili padi campur tomato & ayam goreng crispy .....Resepi ayam goreng ni eda dpt dr myresipi oleh CHOPPY....Disbbkan ramai kekawan kat situ komen sedap...jadi eda nak gaklah merasai kesedapannya....

Tapi byk bhn yg eda ubah ikut apa yg ada kat dapur....main belasah je....apa2 pun sedap...anak2 suka cuma yg si along tu cerewet sikit....dia tak makan,...siap dia cakap , lain kali mak buat ayam goreng gaul kunyit & garam....katanya ayam goreng ni x sesuai makan ngan nasi.....aduussssss!!!...
susah jugak jadi 'chef' kpd anak2 ni....citarasa mereka berbeza...

Waktu ptg pulak eda ajak hubby gi JJ....nak beli buku rujukan along & k.ngah....tak lama lagi diorg nak exam awal thn....kenalah buat persediaan....lagipun si along dah heboh, katanya bila nak beli buku latihan dia.....Kalau ikutkan malas nak pergi sbb hari ni Seremban hujan....dah lama tak hujan....Alhamdulillah sejuklah sikit, taklah spt sblm2 ni....panasnya sampai ke malam....

Sebelum balik, eda singgah beli Big apple.....kesian kat along sbb lunch tadi dia makan sikit je....bukan main suka bila tahu eda beli donut kesukaan dia....kalau ikutkan dia suruh eda beli marshmellow bersalut coklat kat giant....tapi eda malas nak singgah giant....Miasara pulak meragam nak tidur....tak senang dibuatnya....apalagi chow lah jawabnya....

Kat sini eda sertakan resepi ayam goreng yg eda buat tuuu....biasalahkan kopipes je....

Bahan-bahan ( 6 ketul )

  • 6 ketul ayam
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung kanji- eda tukar dgn tpg jagung sbb tpg kanji dah habis
  • 2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk cili- eda guna lada kering yg diblender
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis- eda guna jintan manis yg ditumbuk sendiri
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih- sama gak ngan jintan manis...
  • 1/4 sudu kecil serbuk bawang putih(optional)- eda buh 3 ulas bwg putih & ditumbuk
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan susu(fresh milk)

Cara-cara

  1. Bersihkan ayam. Buang kulit kalau tak suka. Sejatkan airnya.
  2. Masukkan semua bahan dari no.2~ no.8 ke dalam beg plastik. Tutup mulut beg plastik dan goncang-goncang biar semua bergaul sebati.
  3. Campurkan susu dengan telur dan pukul sehingga sebati. Kemudian panaskan minyak.
  4. Ambik 2~3 ketul ayam. Masukkan ke dalam tepung tadi. Goncang-goncangkan beg plastik.. biarkan ayam bersalut dengan tepung. Kemudian keluarkan ayam tadi. Celup pula ke dalam sebatian telur dan susu. Masuk semula ayam ke dalam beg plastik. Goncang-goncangkan. Kemudian goreng dengan minyak penuh sehingga perang atau garing.
  5. Angkat dah letakkan di atas bekas yang berlapik dengan kitchen paper supaya minyak meresap pada paper.
  6. Ulang langkah ke 4~5 sehingga ayam habis. Hidangkan ketika panas-panas.
Nota: eda tak guna beg plastik....eda buh bhn2 kering ke dlm mangkuk dan gaul ayam dlm tu....lepas tu eda celup dlm mangkuk berisi telur& susu....lepas tu gaul ngan tpg semula dan gaul pulak ngan serbuk roti.....

Friday, February 26, 2010

SALASILAH KETURUNAN NABI MUHAMMAD SAW

Nabi Muhammad s.a.w. merupakan Nabi dan Rasul yang terakhir diutuskan oleh Allah SWT bagi menjadi model terulung untuk seluruh alam serta kedatangannya juga adalah untuk "Menyempurnakan Akhlak" (Makarrimal Akhlak) manusia. Nabi Muhammad SAW merupakan keturunan kepada Nabi Allah Ismail dan Nabi Allah Ibrahim. Berikut merupakan kronologi salasilah keturunan berikut diterangkan penama-penama yang merupakan atuk moyang kepada Baginda Nabi Muhammad SAW:

  • Nabi Muhammad s.a.w. (Muhammad bin Abdullah)
  • Abdullah bin Abdul Mutallib
  • Abdul Mutallib bin Hashim
  • Hashim bin Abdul Manaf
  • Abdul Manaf bin Qusai
  • Qusai bin Kilab
  • Kilab bin Murrah
  • Murrah bin Kaab
  • Kaab bin Luay
  • Luay bin Ghalib
  • Ghalib bin Fahr
  • Fahr bin Malik
  • Malik bin An-Nadr
  • An-Nadr bin Kinanah
  • Kinanah bin Khuzaimah
  • Khuzaimah bin Mudrikah
  • Mudrikah bin Elyas
  • Elyas bin Mudar
  • Mudar bin Nizar
  • Nizar bin Ma'ad
  • Ma'ad bin Adnan
  • Adnan bin Add (diriwayatkan merupakan Pemerintah Pertama bagi kota suci Makkah)
  • Add bin Humaisi
  • Humaisi bin Salaman
  • Salaman bin Aws
  • Aws bin Buz
  • Buz bin Qamwal
  • Qamwal bin Obai
  • Obai bin Awwam
  • Awwam bin Nashid
  • Nashid bin Haza
  • Haza bin Bildas
  • Bildas bin Yadlaf
  • Yadlaf bin Tabikh
  • Tabikh bin Jahim
  • Jahim bin Nahish
  • Nahish bin Makhi
  • Makhi bin Ayd
  • Ayd bin Abqar
  • Abqar bin Ubayd
  • Ubayd bin Ad-Daa
  • Ad-Daa bin Hamdan
  • Hamdan bin Sanbir
  • Sanbir bin YathRabi
  • YathRabi bin Yahzin
  • Yahzin bin Yalhan
  • Yalhan bin Arami
  • Arami bin Ayd
  • Ayd bin Deshan
  • Deshan bin Aisar/Aizar
  • Aisar bin Afnad
  • Afnad bin Aiham
  • Aiham bin Muksar
  • Muksar bin Nahith
  • Nahith bin Zarih
  • Zarih bin Sani
  • Sani bin Wazzi
  • Wazzi bin Adwa'
  • Adwa' bin Aram
  • Aram bin Haidir
  • Haidir bin Ismail (anak Nabi Allah Ismail) (dipanggil Kedar dalam Injil Kristian)
  • Ismail bin Ibrahim (Ishmael bin Abraham) (Nabi Ismail a.s.)
  • Ibrahim bin Azar (Nabi Ibrahim a.s.)

Nota tambahan: Periwayatan tentang salasilah keturunan Nabi Muhammad SAW adalah mengikut maklumat yang diperolehi dari hadis-hadis, ahli Ilmuan Islam, pakar-pakar Sejarawan. Nama betul mereka berdasarkan ejaan dalam bahasa Arab, Bahasa Aram ataupun Bahasa Ibrani.

Sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki


SALAM MAULIDUR RASUL 12 RabiulAwal 1431H


Thursday, February 25, 2010

CUCUR BILIS KEMBUNG



Sobonar eh, cekodok bilis ni eda buat 2 hari lepas.....tak tahu nak buat apa utk minum ptg...dah poning kopalo ni memikir eh,...hubby pulak dah awal2 warning jgn buat kek ko, apam ko atau kuih talam....dah muak kato eh...

Itu yg buat cekodok....apo laie sukolah dio...cekodok ni feveret hubby & anak2 eda....simple tapi sodap....eda pelbagaikan buat cekodok ni...tak adalah setiap kali buat cekodok guna resepi yg sama...kadang2 eda buat cekodok main campak2 je bhnnnya....tapi sedap jugaklah.....Kali ni eda guna resepi SOFINAR yg pandai masak tu....senang dan tak guna byk bhn...

Bahan-bahannya:
  • 300 gm Tpg gandum
  • 1 biji telur
  • 1 s/k yis
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 1 labu bwg besar
  • 2 pokok daun bwg
  • 11/2 cwn air
  • taugeh jika suka
  • garam & kunyit
Cara-caranya:
  1. Blend ikan bilis, air ,telur , bawang & air sehingga hancur.
  2. Masukkan tpg & yis dlm mangkuk dan digaul rata.
  3. Kemudian masukkan bahan yg telah diblend tadi dan digaul sebati.
  4. Perap selama 30 minit.
  5. Gorenglah spt biasa.
p/s: cekodok eda tak membulat spt sofinar buat...

Wednesday, February 24, 2010

RICH CHOC BROWNIES OREO




Utk minum ptg ni eda buat brownies popular Alongroz.....dikalangan teman di myr ramai yg dah mencuba...apalagi eda pun bersemangat nak merasa keenakkan brownies....lebih teruja bila eda gi ' dapur ' Kak Nor semalam pun ada brownies...k.nor cakap 25o gm gula manis....jadi eda kurangkan kpd 180 gm....kalau ikut cadangan k.nor 185 gm...tapi eda saja nak tengok apa hasilnya kalau dikurangkan 180 gm....sedap sangatttt dan sesuai dgn tekak eda & family yg tak suka manis....biskut oreo pulak eda guna sebungkus jee...tu je yg ada...

Terima kasih pd Along yg sudi berkongsi resepi brownies yg sedap ini....seperti biasalah resepinya eda kopipes je dr 'dapur' Along....cowiiiii along....

(Makes 8" sq)
INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)

METHOD:
1. Melt chocolate & add butter.
Stir until smooth.

2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth.
Add in chocolate mixture & stir well.
Fold in flour mixture until well mixed.
Finally fold in Oreos.

3. Bake 170C for 45 min.

p/s: gambo tak secantik k.nor dgn along sbb guna kamera digital biasa jeee....

Monday, February 22, 2010

PANCAKE




Hujung minggu baru ni eda buat pancake...atas permintaan anak2...kalau tak dilayan kesianlah pulak kan!....dah lama tak buat...tq eda ucapkan pd AlongRoz sbb sudi berkongsi resepi ni...sedap dan rugi kalau tak mencuba...

Tapi eda dah ubah2 resepi ni dgn apa yg ada kat umah....nasib baik menjadi....sori Along, eda memandai ubah resepi ni...hehehh

Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji )

  • 115g Tepung Gandum- disbbkan tpg gandum dah habis eda belasah je tpg naik sendiri...hheh
  • 1 sudu kecil (5ml) Soda bikarbonat- eda gantikan baking powder, menjadi..
  • 1 sudu kecil (5ml) Krim tartar-kat umah dah habis stok, so eda x gunalah...
  • 25g Butter
  • 1 biji Telur
  • 150ml Susu Segar
  • 1 sudu besar Gula
  • Secubit Garam

Cara-cara

  1. Campurkan tepung , soda & krim tartar dan diayak...tak nak ayak pun tak apa....rub in butter sampai berderai spt serbuk roti.
  2. Kemudian masukkan semua bhn dlm satu bekas....gaul sehingga sebati...kalau nak senang blend je sampailah sebati...
  3. Bila semua dah sebati , tuangkan sesenduk adunan ke dlm kuali....
  4. Pastikan permukaan berbuih barulah diterbalikkan....Biarkan sekejap barulah boleh diangkat...buatlah sehingga adunan habis...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails