Wednesday, June 17, 2009

KELAS CHEESE CAKE



A'kum,

Eda ni sekejap timbul ,sekejap tenggelam. Macam biskut chipsmore....Biasalah kan, kalau dah surirumah sepenuh masa memang camni.....Tak sempat nak update blog sendiri....Kadang2 diri sendiri pun tak terurus....hehehh.....Tapi kalau cik abang ada kat umah jgn dibuat....kang nanti jeling pun tak nak...kkkiiihhhh

Oklah ari ni eda berkongsi citer mengenai kelas cheese cake yg eda belajar sblm ni.....Bukannya eda tak pernah buat cheese cake tapi nak tambah ilmu lagi, tak rugi rasanya ilmu masakan kita pelajari kan!...Byk faedahnya kemudian hari....

Eda belajar ni sama tarikh ngan kelas coklat.....Excited sangat nak belajar, sampaikan sekali harung...letih tu tak payah cakaplah...memang letih!......Tapi puashati lah!.....Tercapailah cita2 nak tahu cheese cake cam kat secret recipe tu....Walaupun x sama sangat....janji dapat buat....

Pada ari tu 2 jenis cheese cake eda dengan Kak Aini buat.....Strawberry Cheese Cake & Chocolate Banana Cake.....Kalau ikutkan ada 5 resepi cake....tapi kami berdua pilih cake tuuu....Apalagi Cikgu kami ( NorAzlina Azmi )....ajar je lahhh.....

Chocolate Banana cake tu ada kesamaan ngan chocolate indulgence kat SR ......cuma kat situ keknya lagi moist......Nampaknya lepas ni eda kena korek lagi sampai terjumpa resepi yg betul2 spt kat SR....heheheh.....Tak pun gi menuntut kat situ kan!.....Tak ada maknanya SR nak ajar.....

Sunday, June 7, 2009

BELAJAR BUAT COKLAT...





Salam....

18/4/2009 yg lepas eda belajar coklat dgn Ina ( NorAzlina Azmi ).....masa tu eda dgn Kak Aini je...bukan belajar utk bisnes tapi sekadar tambah ilmu....Lagipun sekrg kan, dah jadi trend org belajar coklat....eda pun apa lagi sahut cabaran lah....hhehehe....

Yang eda belajar ni menggunakan dua jenis coklat......Coklat Compound dan coklat couverture.....Eda belajar bukan yg menggunakan bilik berhawa dingin.....senang sangat cara ni....cara ni boleh buat kat umah, sesuai ngan suhu 28 - 32 degree.....

Apa yg eda tahu serba sedikit tentang coklat ni ialah coklat couverture memerlukan teknik tempering, manakala coklat compound x perlu temper....

Ini disbbkan coklat compound diperbuat dr lemak sayur sbg peganti cocoa butter....sebaliknya coklat couverture diperbuat dr cocoa butter ( lemak dr biji koko)...itu yg kena temper....

Kalau eda nak terang pjg lebar pun, bukannya eda mahir sesangat....so sesaper yg berminat tu boleh lah menuntut ilmu utk buat coklat sendiri....Lepas ni kilang coklat pun gulung tikar...hehehheh...

Monday, June 1, 2009

NAMA BARU BG KHINZIR - RENNET

Salam ,

Sebelum eda berceloteh panjang...Eda nak ucapkan SELAMAT BERCUTI pd semua yg mengenali dan mengunjung kat blog eda yg x seberapa ni....Cuti sekolah kali ni eda tak ke mana2...balik kg pun tidak....Ini disbbkan anak eda yg sulung tak dpt cuti....ada kelas tambahan kat skolah & tuisyen kat pusat tuisyen....Boleh dikatakan hari2 penuhlah ....lagipun hubby eda gi offshore .....lagilah tak kemana2....kesian gak tengok anak2 ni, tapi eda dah janji dgn anak2 , cuti skolah yg pjg nanti kita balik Trg....bukan main suka lagi bebudak ni.....

Yg sebenarnya eda nak bgtau sikit kat sini....pagi tadi eda dpt email dr hubby mengenai nama terbaru khinzir utk mengelirukan kita semua....almaklumlah kat M'sia kan mudah brg2 import. Terutama bab makanan....kita lak main beli je...asal ada tanda halal mesti beli...entah tulen @ palsu logo halal tu....Jadi tak heran lah anak2 generasi sekrg perangai tak spt dizaman mak ayah kita kan!....Terperanjat gak bila eda baca email ni...nak percaya @ tidak.....Tapi terserahlah pd pertimbangan pd semua yg membacanya.....email tu berbunyi begini:


FYI...Wallahualam

Assalamualaikum,
Terima kasih kerana forwardkan email ni, setelah membaca mesej ini, isteri terus ke peti sejuk mengambil bungkusan chesdale yang kami beli, To our surprise its contain 'rennet' eventhough it was marked halal by NZ Islamic Processed Food Management.. Entah berapa banyak babi telah kami makan... astaghfirullah haana'adzim. Sesiapa yang ada cara sila panjangkan maklumat ini kepada pihak berwajib.

Terima Kasih..


Email #1

Sharing info on CHEESE which is used most in our local food operators & bakery (melalui Ceramah Ust Badrul Amin) last Sunday @ UIA :
Susu memerlukan sejenis bahan yg diperolehi dari perut mamalia (lembu & khinzir) utk membolehkan ianya 'beku' - separa 'beku' dipanggil keju manakala 'beku' jadi 'whey powder'. Both
ingredients are used widely in our daily food intake - pizza(s), cheese cakes, tart cheese or anything with cheese, cookies etc. The big Q - even if bahan dari perut 'lembu' being used to make the cheese - how do we know 'lembu' tu disembelih mengikut syariah Islam? How do we know the same 'lembu' being used in our food intake?

Unless, we (muslim) produced our own cheese - is there any in our local market? Pls share.

Conclusion - even tho memang payah, cuz kena explain
panjang-lebar ngan my kids, InsyaAllah, Pizza Hut, Domino, anything contains CHEESE - gonna be NO NO from now on. This is not boikot but - menjaga akidah kita, semampu kita, within our control/power kerana ALLAH melalui penjagaan makanan kita yg akan menjadi darah daging.

Email #2

Talking about cheese, as said by ustaz, memang betullah untuk bekukan cheese tu, they need bahan dari perut khinzir atau lembu. Masa di States dulu, I studied Human Nutrition and my Jewish Prof. memang every now and then masa tu kept reminding me to check cheese yang I beli untuk class commercial food production, cos dia jewish pun tak makan khinzir, I mesti pastikan dari ingredients cheese tu yg bahan pembekunya must be
pepsinogen [lembu] dan bukan rennet[khinzir]. Kalau di States, 70% cheese guna rennet.
Thanks & Regards,
Rohizawati Hamza
016-2166127
cid:image002.png@01C8B66D.8E8599F0


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails