Sunday, April 12, 2009

BUAH MARKISA @ BUAH SUSU


Semua org kenal buah ni kan?....masa eda kecik2 dulu senang dpt buah ni...merata2 ada....kalau kat Trg buah ni digelar BUAH SUSU.....

Tapi sekrg buah ni berharga betul!.....eda beli baru2 ni RM7 sekilo!....nak makan punya pasal beli gaklah....sodapppppp!

Saturday, April 11, 2009

JALA MAS


Baru2 ni eda balik Terengganu sekejap, tak lama pun 2 hari je...Itupun eda nak tengok Kak Long eda sakit....Eda balik dengan Aqasha...ambil flight malam...balik mengejut katakan....hubby dan 2 org anak eda tak ikut sbb diorg sekolah...kalau balik hari cuti lainlah kan.

Akak eda yg sulung ni sakit... Doktor cakap ada batu dlm hempedunya....dan yg lebih memeranjatkan lagi , doktor juga kesan dlm hatinya ada ketumbuhan sebesar duit 5 sen....Sepatutnya nak kena bedahlah masa tu tapi disbbkan penemuan ni, doktor terpaksa batalkan.Pihak hospital nak pastikan betul2....

Eda betul2 kesian ngan kak long ni....iyalah anak ramai ( 7 org )....masih bersekolah dan kecik2 lagi....kalau apa2 terjadi kat dia memang kesian kat anak buah eda ni...

Tapikan masa eda balik Trg ari tu, eda sempatlah beli Jala Mas....anak eda yg suruh belikan ( Aisyah )....anak eda yg si Along tu tak suka....loya katanya!....Eda ni sukalah jugak tapi taklah banyak....makan2 gitu je...almaklumlah jala mas ni kan manis....

Balik kali ni pun bukannya boleh jejalan pun....susah sikit kalau balik Trg tak bawak kete...nak bergerak ke sana - sini kena tunggu kalau ada sesaper yg free....kalau tak, terperap kat umah mak je lah.....

InsyaAllah lepas Si Along exam UPSR...eda nak balik lama sikit kat Trg...nak berehat dan berpantang kat sana.....

Saturday, April 4, 2009

KUIH BOM KENTANG



Bahan-bahannya:
  • Ubi kentang - eda guna 2 biji sbb eda buat pun tak banyak
  • 2 cawan tepung gandum - agak2lah ya!..kalau ikutkan eda taklah menyukatnya...jgnlah terus bubuh kesemuanya
  • Air secukupnya
  • secubit garam
  • Bijan secukupnya
  • Inti kelapa secukupnya - sblm eda ada buh resepi kat sini
Cara-caranya:
  1. Kentang dicuci dan direbus sehingga empuk.Lepas tu buang kulit dan dilecek hingga betul2 hancur.
  2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga boleh dibulat2kan....kalau boleh tepung tu jgn byk sangat nanti tak rasa ubi kentang....seperti buat mek comel @ kuih gelang lah...Jgn lupa bubuh sedikit air supaya tak keras sangat adunan tu....tahu2 jelah kan ubi kentang tak seperti keledek ....ubi kentang kan kering sedikit ubinya.
  3. Sambil menguli tu masukkan garam secubit....biar ada rasa lemak2 sedikit....kalau tak taruh garam, kuranglah sikit rasanya...tapi terpulanglah selera masing2.
  4. Bila adunan tu dah ok. Bolehlah dibulat2kan spt bom....heheheh....itu yg agaknya dinamakan kuih bom.
  5. Ambil sebiji dan masukkan inti kelapa. Dah tu gelekkan dlm bekas yg berisi bijan.Pastikan keseluruhannya bersalut ngan bijan.
  6. Goreng ke dalam minyak yg penuh dan goreng ngan api perlahan...kalau api bosar , kat dalamnya tak masak nanti....Selamat mencuba!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails