Monday, June 1, 2009

NAMA BARU BG KHINZIR - RENNET

Salam ,

Sebelum eda berceloteh panjang...Eda nak ucapkan SELAMAT BERCUTI pd semua yg mengenali dan mengunjung kat blog eda yg x seberapa ni....Cuti sekolah kali ni eda tak ke mana2...balik kg pun tidak....Ini disbbkan anak eda yg sulung tak dpt cuti....ada kelas tambahan kat skolah & tuisyen kat pusat tuisyen....Boleh dikatakan hari2 penuhlah ....lagipun hubby eda gi offshore .....lagilah tak kemana2....kesian gak tengok anak2 ni, tapi eda dah janji dgn anak2 , cuti skolah yg pjg nanti kita balik Trg....bukan main suka lagi bebudak ni.....

Yg sebenarnya eda nak bgtau sikit kat sini....pagi tadi eda dpt email dr hubby mengenai nama terbaru khinzir utk mengelirukan kita semua....almaklumlah kat M'sia kan mudah brg2 import. Terutama bab makanan....kita lak main beli je...asal ada tanda halal mesti beli...entah tulen @ palsu logo halal tu....Jadi tak heran lah anak2 generasi sekrg perangai tak spt dizaman mak ayah kita kan!....Terperanjat gak bila eda baca email ni...nak percaya @ tidak.....Tapi terserahlah pd pertimbangan pd semua yg membacanya.....email tu berbunyi begini:


FYI...Wallahualam

Assalamualaikum,
Terima kasih kerana forwardkan email ni, setelah membaca mesej ini, isteri terus ke peti sejuk mengambil bungkusan chesdale yang kami beli, To our surprise its contain 'rennet' eventhough it was marked halal by NZ Islamic Processed Food Management.. Entah berapa banyak babi telah kami makan... astaghfirullah haana'adzim. Sesiapa yang ada cara sila panjangkan maklumat ini kepada pihak berwajib.

Terima Kasih..


Email #1

Sharing info on CHEESE which is used most in our local food operators & bakery (melalui Ceramah Ust Badrul Amin) last Sunday @ UIA :
Susu memerlukan sejenis bahan yg diperolehi dari perut mamalia (lembu & khinzir) utk membolehkan ianya 'beku' - separa 'beku' dipanggil keju manakala 'beku' jadi 'whey powder'. Both
ingredients are used widely in our daily food intake - pizza(s), cheese cakes, tart cheese or anything with cheese, cookies etc. The big Q - even if bahan dari perut 'lembu' being used to make the cheese - how do we know 'lembu' tu disembelih mengikut syariah Islam? How do we know the same 'lembu' being used in our food intake?

Unless, we (muslim) produced our own cheese - is there any in our local market? Pls share.

Conclusion - even tho memang payah, cuz kena explain
panjang-lebar ngan my kids, InsyaAllah, Pizza Hut, Domino, anything contains CHEESE - gonna be NO NO from now on. This is not boikot but - menjaga akidah kita, semampu kita, within our control/power kerana ALLAH melalui penjagaan makanan kita yg akan menjadi darah daging.

Email #2

Talking about cheese, as said by ustaz, memang betullah untuk bekukan cheese tu, they need bahan dari perut khinzir atau lembu. Masa di States dulu, I studied Human Nutrition and my Jewish Prof. memang every now and then masa tu kept reminding me to check cheese yang I beli untuk class commercial food production, cos dia jewish pun tak makan khinzir, I mesti pastikan dari ingredients cheese tu yg bahan pembekunya must be
pepsinogen [lembu] dan bukan rennet[khinzir]. Kalau di States, 70% cheese guna rennet.
Thanks & Regards,
Rohizawati Hamza
016-2166127
cid:image002.png@01C8B66D.8E8599F0


1 comment:

Anonymous said...

Salam
Saja2 surf blog dlm internet ni. Terus sampai ke sini.

Untuk pengetahuan semua, bukan semua rennet ni asalnye dari animals by product. Ada setengah rennet ni asalnya dari tumbuhan dan microbe. Inshaallah kalau ada tanda halal yg asalnye dari Australia atau NZ, kita boleh makan tanpa was2. Tambahan lagi kalau ada tanda Kosher atau Vegan. The Muslim organisation in these particular countries are very strict regarding this matter. Bukan semua barangan yg boleh diberi taraf halal tanpa pemeriksaan terperinci, iaitu dari segi peprosesan hingga ke ingredients, additive and preservative yg di pakai.

Inshaallah. Kitaorg yang tinggal di overseas (I kat Australia) ni cuba prihatin lebih dalam hal2 ni semua.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rennet
http://www.omri.org/Enzymes_processing.pdf
http://www.veganpeace.com/ingredients/ingredients.htm#R

N. Shah
Australia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails