Thursday, January 29, 2009

KUIH MEK COMEL



Satu lagi makanan tradisional Terengganu.....resepinya mudah je....ada sesaper nak cuba ke?...Mungkin dah ramai yg tahu membuatnya kan!....bahan2nya sama spt nak buat kuih keria atau kat N9 ni org panggil kuih golang ( kuih gelang lah!)....

Bahan - bahannya:

  • Keledek ( kat trg keledek dinamakan Ubi Stele, glamerkan namanya!...hheheh)
  • Tepung gandum - secukupnya
  • gula
  • minyak masak utk menggoreng
Cara - caranya:
  1. Keledek direbus dan dilecek. Berapa byk keledek tu, tak kisahlah ya!...yg eda buat ni, eda guna 2 ketul keledek....itupun byk gak dapat kuih mek comel ni...
  2. Selepas tu masukkan tpg gandum sedikit demi sedikit sehingga dpt doh yg diingini....kalau boleh jgn byk sangat buh tpg nanti tak rasa lak keledek tu....cukup boleh dibentuk, stoplah buh tpg ya!...sori sbb eda buat ni tak main sukat menyukat....tu yg eda tak buh berapa sukatan utk tpg...hehheheh
  3. Kemudian bulat2kan doh tadi dan masukkan gula ke dlm setiap doh tadi....slps tu bujurkan...dan bolehlah digoreng....
  4. Ingat!...dlm adunan tadi jgn sekali2 ditambah air...

4 comments:

shida said...

e ehh..mmg comel la kueh nie...
secomel kueh n org yg mmbuatnye..hehe.

fiza said...

Wah mek comel nama gelarannya d trengganu ek..kalu kat klantan namanye Che Mek Molek...hihihih

princessharyati said...

eda kalu ada free time buat tag.. tag tu nnti ambik kat blog yatt ;-)

zai said...

kuih cik mek molek kalau saya panggil.saya dh lama nak buat kuih ni selalu beli ubi,tak sempat buat ubi habis kena ngap ngan anak...mcm mana?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails