Friday, September 26, 2008

Best Friend from AlongRoz


Saat2 eda nak balik kampung, eda dpt hadiah yg comel ni dr AlongRoz...terima kasih sbb sudi berkongsi hadiah ni ngan eda...ingatkan nak amik balik dr kg, tapi Along bgtau yg hadiah ni dah nak habis tarikh luput...kkiiihhh...sblm ni ada gi umah Along, disbbkan gi separuh jln jee...tu yg tak perasan hadiah ni...Apa2 pun, terima kasih sekali lagi dr eda ...selamat hari raya buat Along dan keluarga...

Sunday, September 21, 2008

Balik Kampungggg!!!



A'kum,...sempena bulan mulia ni eda ambil kesempatan mohon kemaafan kepada semua kengkawan kat alam siber ni....Bermula ari ni eda dah mula sibuk kemas umah , pack pakaian dan yg terutama sekali nak kena hantar cookies yg org tempah....terasa begitu cepat masa berlalu sampaikan tak sedar kita nak sambut Aidilfitri..
InsyaAllah jika tiada aral melintang eda sekeluarga balik ke Terengganu pd hari Sabtu...tak sabar rasanya nak balik ke sana...almaklumlah kg sendirikan.....mana sama ngan tmpt org...lagipun dah lama tak merayau sekitar Kuala Terengganu....Nak gi Bazaar Ramadhan...kat sana meriahlah jugak...nak cari mknan tradisi Trg...terutama Kuih Tepung Bunga...bukan tak reti buat tapi masa tak mengizinkan....
Jika ada sesaper yg ternampak eda kat Trg nanti...tegurlah ya!...mana tahu eda tak perasan kut...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

Thursday, September 18, 2008

Pajeri Nenas


Dah tak tahu nak masak apa lagi utk berbuka....poning dibueknyo...balik2 lauk yg sama...kalo ikutkan eda ngan hubby x adalah cerewet bebenor bab mkn ni....tapi kesian kat anak2 lah....eda buek pajeri ni bukannya anak2 suka pun...hubby yg minta...katanya dah lama eda tak masak pajeri ni...jadi semlm pelbagai lah lauk yg eda masak...ikut selero isi umah...dahlah tu eda kurang sihatlah...nasib baik hubby byk tolong...baik hubby aku ni...hehehehhe...kalo kita tak puji sapo laie yg nak puji....eda wat pajeri ni pun main campak2 je....apo yg ado kek poti ais eda buh...kita yg masak dia...apa nak ditakutkan ...botul tak?....
Satu lagi bila nak mkn sahur...tu pun jadi satu masalah gak...anak2 eda memilih sikit...bila nak wat nasi goreng, bersyaratlah pulak....dia kata mesti sama mcm tok ( mak eda lah tu, kat trg nenek dipanggil tok) buat...parah jugakkan...eda katalah kat dia, kalo mcm tu kena amik tangan tok bawak sini...kkkiiihhhhh...kadang2 waktu sahur eda wat nasi lemak....ada sekali tu wat mee goreng(mee kuning) dan beehon goreng....sobab eh,hubby eda x suka beehon, anak2 lak tak suka mee kuning...terpaksalah wat keduanya sekali...nasib baik mak diorg ni rajin( puji diri sendirilah ni)....sahur tadi eda wat egg toast jeee...tak tahu apo laie eda nak masak...kadang2 tu gi meronda blog kekwn cari idea....

Wednesday, September 17, 2008

Tidur Celah Dapur!!












Disebabkan byk sesangat tempahan cookies utk tahun ni...sampaikan eda tidur celah dapur...risau kut2 tak siap....iyalah tinggal beberapa hari lagi nak raya....tiba2 ari ni kena demam panas, langsung tak boleh wat cookies...yg tak siap lagi almond london, tak celup choc lagi..tart nenas pun masih tak siap sepenuhnya...minggu ni mesti siap gak..kalo tak siap jugak, alamak customer marahlah jawabnya..itu pun siang malam eda buat...nasib baik hubby ada, boleh gak dia tolong jaga oven...

Monday, September 15, 2008

Letihhhhhnyaaaaa!!!!


Eda baru je selesai mendeco kek yg customer tempah...ingatkan tak nak ambil tempahan kek pd bulan ramadhan, tapi org tu merayu2...kesian lah pulak...katanya nak wat surprise kat someone...sambil duk wat cookies tu, eda wat gaklah sebijik kek yg x seberapa comel ni!...tak ada tulis apa2 pun...customer tu kata, biarkan kosong jeeee...kek kat dlm tu eda wat kek sponge guna tpg sponge mix....sonanglah sikit kojo eh...nasib baik dia suh eda deco apa2 aje...kalo minta deco yg pelik2 naya gak lahhh...

Friday, September 12, 2008

Hadiah dr Aziemas...

Dapat hadiah giler2 ni dr Azie...kelakar betullah....tak kusangka, rupa2nya blog eda diiktiraf sbg Blog Paling Gila Best...hahahahahah....terima kasih daun keladi...p/s: betul ke, hadiah ni yg akak dpt?...masa akak gi nak collect tadi,.tak ada pun namo akak....kalo tersalah ambil...maaf ya!Saper yg kenaaaaaa....
  1. Watie
  2. Kak Jun
  3. AlongRoz
  4. Ziehelmy





Tag dari Watie...



Dibuat oleh: antownholic.blogspot.com, reskitrianto.blogspot.com, bashrie.blogspot.com, juzzyouandme.blogspot.com, sweethoney, sofiaroxy, darleeluv, a gift fRoM hEaRt, a gift from azza, sejenak bersamaku, cherita dapur, Was Will Always Me , Riezanie2u.blogspot.com, deeyanas.blogspot.com ,rozzan.blogspot.com,firqh-macammacamada.blogspot.com,edazman7376.blogspot.com


Cara cara nak ambik Tag ni..

Copy gambar kat atas tu and post kat blog korang
Teruskan mencari rakan seramai 5 org..
Setelah mengenalpasti rakan yg sesuai, sila tinggalkan pesanan di blog mereka
Lastly, jangan lupa tempek url korang sebelah url yang terakhir tu,..

Dan seterusnya saya nak hadiahkan kepada:

1. AlongRoz

2. Suara

3. Aziemas

4. Kak Ummi

5. Sayang Suhana

Thursday, September 11, 2008

Cendawan Kukur Masak Lemak Cili Padi



2 hari lepas eda masak cendawan kukur...best sesangat..rasanya tak dpt nak cakap...kena cuba sendiri...resepinya bila eda senang, eda buh kat sini ya!...tak susah mana pun...pejam mata boleh buat...


Bahan-bahannya:

  • 2 cwn cendawan kukur
  • sebiji kelapa-diambil santan( nak pekat ya!)
  • segenggam cili padi
  • 1 inci kunyit hidup
  • sedikit ikan bilis
  • pucuk ubi @ terung telunjuk
  • garam secukp rasa
  • 2 keping asam gelugur
Cara-caranya:
  1. Cuci cendawan dan rendam ngan air yg bercampur garam seketika.
  2. Tumbuk cli padi ngan kunyit hingga lumat.
  3. Perah kelapa dan amik semangkuk santan je...jgn cair sangat...tak best.
  4. Masukkan cendawan yg telah ditoskan bersama bhn tumbuk ke dlm kuali @ periuk...masukkan santan.
  5. Masak diatas api yg perlahan..dan kacau.
  6. jgn lupa masukan asam keping, garam & ikan bilis.
  7. apabila dah mendidih masukkan pucuk ubi.kacau seketika dan bolehlah dipadamkan api.

Tuesday, September 9, 2008

Andai Ini Ramadan Yg Terakhir...

Sumber : Pengirim email

ANDAI INI YANG TERAKHIR

andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu siangnya engkau sibuk berzikir
tentu engkau tak akan jemu melagukan syair rindu
mendayu..merayu...kepada-NYA Tuhan yang satu
andai kau tahu ini Ramadhan terakhir
tentu sholatmu kau kerjakan di awal waktu
sholat
yang dikerjakan...sungguh khusyuk lagi tawadhu'
tubuh dan qalbu...bersatu memperhamba diri
menghadap Rabbul Jalil... menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam]


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tidak akan kau sia siakan walau sesaat yang berlalu
setiap masa tak akan dibiarkan begitu saja
di setiap kesempatan juga masa yang terluang
alunan Al-Quran bakal kau dendang...bakal kau syairkan


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu malammu engkau sibukkan dengan
bertarawih...berqiamullail...bertahajjud...
mengadu...merintih...meminta belas kasih
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MU
tapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu dirimu tak akan melupakan mereka yang tersayang
mari kita meriahkan Ramadhan
kita buru...kita cari...suatu malam idaman
yang lebih baik dari seribu bulan


andai kau tahu ini Ramadhan terakhir

tentu engkau bakal menyediakan batin dan zahir
mempersiap diri...rohani dan jasmani
menanti-nanti jemputan Izrail
di kiri dan kanan ...lorong-lorong redha Ar-Rahman


Duhai Ilahi....

andai ini Ramadhan terakhir buat kami
jadikanlah ia Ramadhan paling berarti...paling berseri...
menerangi kegelapan hati kami
menyeru ke jalan menuju ridho serta kasih sayangMu Ya Ilahi
semoga bakal mewarnai kehidupan kami di sana nanti


Namun teman...

tak akan ada manusia yang bakal mengetahui
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi dirinya
yang mampu bagi seorang hamba itu hanyalah
berusaha...bersedia...meminta belas-NYA



andai benar ini Ramadhan terakhir buat ku

MAAFKAN SEMUA KESALAHAN YANG PERNAH DILAKUKAN

Buah kabung @ beluluk




Hari minggu baru2 ni, eda balik kg hubby (Kg Bukit Kerdas, Batu Kikir )...Balik berbuka ngan PIL...seronok jugaklah sbb dpt makan ayam kg salai...memang feveret eda tu!....Bertambah jugaklah eda makan, sampaikan lupa diet....tapi tak mengapalah, sekali-sekala...bukan selalu pun...
Pulang dr kg, eda suh hubby beli buah kabung...teringin nak mkn ....kat sini memang byk org jual...apa lagi eda beli 3 bungkus...tamaklah tu...kkkiihhhhh...
Sampai umah terus eda cuci dan rebus sehingga ompuk(empuk)....slps tu toskan airnya dan masak air gula...bila air gula dah masak....masukkan buah kabung tadi....dan biarkan sejuk...lepas tu eda masuk dlm fridge...baru best nak mkn...
Kalau nak tahu, org N9 mkn buah kabung camtu je....pertama kali eda menetap di negeri yg terkenal ngan adat pepatih ni...terperanjat gaklah...iyolah, sbb kat trg, buah kabung dibubuh dlm sirap bandung ko, ABC ko...tak adolah dimkn camtu....memang puaslah mkn buah ni sojak eda duk sini....tapi eda boli bulan pose je...bulan lain bukannyo tak ado tapi maleh nak membueknyo...heeheheh...
Saper2 nak merasa buah kabung ni...jomputlah dtg N9.....lupo lak eda nak bgtau...org sini panggil beluluk....sobonar eh,beluluk ni berasal dr pokok anau...selalu tumbuh kat tepi sungai...kalo lalu Kuala Pilah, sepjg perjalanan tu pasti ada pokok ni....

Sunday, September 7, 2008

Bear Hug from AlongRoz

Lama sungguh eda tak update blog ni....nak kata malas tak jugak tapi masa x mengizinkan...sibuk memanjang, kalau ikutkan hati memang nak online setiap masa...dahlah tu eda punya kamera rosak pulak...langsung hilang mood nak n3 masakan kat sini...
Dalam duk berehat tu adalah jugak kekawan yg sudi menjenguk umah eda ni...terima kasih berbanyak ya!....Dan tak lupa gak eda nak berterima kasih pd AlongRoz sbb bg teddy bear yg comel lote ni....lain kali bg yg botul2 lak ya!...hehheheheh
Sedar tak sedar dah seminggu rupanya kita berpuasa kan!...tentu dah ramai kekawan kat sini duk wat persiapan utk sambut Aidilfitri...Tapi eda tahun ni tak tukar apa2 pun...asyik bergelumang ngan tepung....bangun dr sahur eda langsung tak tidur terus uli doh utk wat cookies....Alhamdulillah tahun ni rezeki eda murah sikit...sampaikan tak menang tangan dibueknyo ...ramai yg tempah cookies eda...kali ni eda amik 10 jenis cookies jeeee...tak larat nak wat byk2...takut tak terbuek nanti...tak pasal2 beraya celah dapur...kkkiiiihihih.....
Masih sempat lagi utk eda mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan buat kwn2 yg sudi menjenguk umah eda ni...eda sayang kamu semua...muaaaaahhhhh!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails