Saturday, July 26, 2008

MASAK LEMAK CILI PADI IKAN PARANG + SAYUR MAMAN




Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ikan parang - dipotong
  • santan - dari sebijik kelapa ( dibhdgkan 2 iaitu santan pekat dan cair)
  • segenggam cili padi * - kalo x tahan pedas, boleh dikurangkan
  • 1 inci kunyit hidup *
  • 2 keping asam keping
  • garam - secukup rasa
  • seikat sayur maman
Cara-caranya:
  1. Cuci ikan dan dipotong...jgn lupa toskan.
  2. Tumbuk bahan yg bertanda hingga hancur.Masukkan santan cair dalam kuali berserta bhn tumbuk tadi.
  3. Masukkan juga ikan yg telah dibersihkan tadi.Diikuti asam keping dan garam.
  4. Setelah mendidih masukkan santan pekat dan kacau agar x pecah minyak.Masukkan sayur maman.Biarkan mendidih sekejap dan maman layu sedikit.Bolehlah dipadamkan api.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails