Wednesday, July 2, 2008

IKAN GOLEK TERENGGANU


Bahan-bahannya:

  • 4 ekor ikan kembung - saiz besar
  • 1 biji kelapa - ambil santan dlm satu mangkuk...jgn cair sangat!
  • 1 s/b halba
  • 3-4 ulas bwg merah *
  • 2 ulas bwg putih *
  • sedikit halia *
  • 4 btg serai *
  • 5-6 tangkai cili kering *
  • Sedikit serbuk kunyit - jgn byk sangat nantikan terlampau kuning...cam gambo ni...terlebih kunyit....hheheh
  • sedikit belacan
  • Garam & gula secukup rasa
  • Air asam jawa..

Cara-caranya:

  1. Ikan dibersihkan dan dikelar2.
  2. Blender semua bhn yg bertanda * hingga halus.
  3. Slps tu masukkan bahan yg dikisar ke dlm periuk yg berisi santan tadi.
  4. Jgn lupa masukkan air asam jawa, belacan, garam & gula secukup rasa.
  5. Ada 2 cara utk buat ni....yg pertama, masukkan sekali ikan ke dlm periuk yg berisi bhn kisar dan santan.....Masaklah spt biasa...tapi bila ikan setengah masak...keluarkan ikan tersebut dan bakarlah..Tapi kuahnya terus dimasak hingga pecah minyak sikit...tak kisahlah bakar secara tradisional @ guna oven....kalo nak sedap cara tradisi lahhh...satu tmn bau aromanya!...bakar sehingga masak....sambil bakar tuuu...jirus sikit2 kuahnya...
  6. Cara kedua pulak....masak kuahnya saja sehingga masak dan agar pecah minyak...ikan tadi pulak dilumur ngan serbuk kunyit berserta garam...perap seketika....selepas tu bakarlah...dan sama gak jirus kuah keatasnya...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails