Sunday, June 22, 2008

LASAGNA



Dah lama eda amik resepi ni dr MR...sumbangan JOAYEE....2-3 kali gak eda buat, tapi tak berkesempatan nak berkongsi kat sini...Mcm biasalah eda copy paste je dr sana...Maaf JO...hhhehe...You punya resepi memang besttttt!!!! Tapi eda buat apa yg ada kat fridge...

Bahan-bahan ( 4-6 peoples )

  • 6-8 lasagne sheets
  • 800gm mince meat ( boleh juga campur dengan beef burger yg di hancurkan)
  • 2 onions- chop
  • 3 garlics-chop
  • 1 can chopped tomato with mix herbs - eda guna tomato ceri 3-4 biji
  • 1-2 teaspoons chilli flakes- yg ni eda guna cili besar...kkkiiihhh
  • 1 teaspoon curry powder
  • cube ayam
  • 2 tablespoon tomato puree
  • 1 teaspoon black pepper
  • options: diced carrots red pepper mushroom
  • garam, perasa, gula secukup rasa.
  • white sauce:
  • 1 pint fresh milk
  • 3 table spoon plain flour- or secukup nyer untuk memekatkan
  • mozarella cheese+ cheedar cheese
  • eda tambah oregano , basil & thyme ...secubit jeee

Cara-cara

  1. mince filling:
  2. tumis bawang dengan api sederhana. sehingga bawang lembut, tp jgn hangit.
  3. masukkan garlic, then masukkan sayur2 eg: carrots..etc..biarkan carrots n etc meresap minyak tumis tu.
  4. masukkan curry powder, mince meat..biarkan sebentar.
  5. lastly masukkan bahan2 seterusnya. and rasa
  6. masak hingga tinggal sedikit air.but not too dry.
  7. white sauce:
  8. panaskan milk yang di cambpurkan dengan tepung. kacaun hingga pekat. macam double cream consistancy. tutup api
  9. selalunyer lasagne sheet tu i rebus kejap.to soften. tapi make sure air mesti menidih, and taruk minyak skit dlm boiling water tu, so that dia kurang melekat. tapi masih melekat jugak..so hati2. taruk 2/3 sekali rebus..bila masak, angkat..letak satu2 atas dulang..jangan tindih2.
  10. bila semua sheet, filling, and sos dah ready. time to assamble
  11. **layer1: filling **layer2: white sos **layer3: cheese **layer4: lasagne sheet **repeat the process sampai habis**
  12. Untuk permukaan yg cantik dan lembap. ratakan lasgane sheet dengan filling & extra..extra.. white source. kasi cover semua..lastly taruk cheese.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails