Thursday, April 10, 2008

TELUR ITIK MASAK LEMAK CILI PADI


Bahan-bahannya:
4 biji telur itik
santan - cam biasalah dibhg pekat & cair
cili padi- dlm 30 biji, kalo x suka pedas..leh kurangkan - ditumbuk
2 cm kunyit hidup - ditumbuk
garam secukup rasa
buah bacang @ belimbing buluh
asam keping- kalo tak masam baru buh

Cara-caranya:
  1. Samalah spt masak lemak yg eda selalu buat tu.Ni kes malas taip heee..
  2. Pastikan santan mendidih baru masukkan telur sebiji demi sebijik.
  3. Ingat jgn pecahkan terus telur kedalam santan tu...nantikan kalo kena telur busuk ...sape yg susah...kita jugak...tak pasal2 kena buang lauk seperiuk godang....hhhhehe.
  4. Setelah itu masukkan santan pekat dan bhn campuran, sama ada belimbing buluh @ buah bacang...
  5. Masak sekejap...bila telur tu dah masak bolehlah dipadamkan api...Jgn masak lama sangat nantikan lembik lak buah bacang tuuuu...

2 comments:

Dianne said...

salam eda,
pedas ke? msk telo itik ni?

Nor Suraida Yahya said...

salam dayang...mestilah pedas...lagi pedas...lagi sodap...tapi kalo tak tahan pedas, kurangkan cili padi tu...dyg kena cuba tau!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails