Sunday, April 20, 2008

LAKSA TERENGGANU


Pagi tadi eda bekpes ngan Laksa Terengganu.Tiba2 bangun tido tadi teragak nak makan laksa...Cubalah cari bhn2 kat dlm fridge...Mana tahu kut ada ulam2 yg boleh dimkn bersama laksa ni...tapi hampa sbb stok dah habis...Tetapi disbbkan nak mkn sangat...eda wat jugaklah...Nasib baik ada kelapa sebijik.
Apalagi, eda mulalah memarutnya ( guna mesin lah)...dan nasib baik lagi ada ikan selayang.Selalu ada nasib baik...Inilah untungnya kalo dlm peti ais ada macam2....heheheehh...
Nak membuatnya senang sesangat...tak susah!

Bahan-bahannya :
Sebijik kelapa - amik santan
3-4 ekor ikan selayang -direbus dan amik isinya...blend hingga lumat
3-4 ulas bwg merah
2 s\b lada hitam ( kalo tak ada ni leh ganti ngan halia)
2-3 keping asam gelugur
Garam & gula secukup rasa
Sedikit belacan
3-4 biji limau nipis
ulam2an - timun, kcg pjg, daun kemangin, daun kesum, kobis



Cara-caranya:
  1. Blend bwg merah dan lada hitam.
  2. Masukkan bhn yg diblend ni kedalam periuk yg berisi santan dan ikan.
  3. Masak diatas api yg perlahan sambil dikacau.
  4. Masukkan belacan, asam keping ,garam dan gula.
  5. Masa sehingga mendidih.
  6. Setelah masak...perah limau nipis...baru mengacam!

Nota kaki:
  • Biasanya kalo eda mkn kat umak mak( Trg) dimkn bersama belacan dan cili boh...Rindulak kat kg....uwwaaaaaa
  • Tapi eda wat stail eda, ...tumbuk beberapa biji cili padi bersama belacan...buh garam sikit.
  • Sbb eda ni...kalo tak pedas tak boleh!...
  • Kalo x ada ikan selayang...boleh gak ikan kembung...tapi ikan selayang ni manis lagiiii!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails