Friday, April 11, 2008

KEK COKLAT





Semalam eda wat kek coklat , eda guna resepi KAK NOR67...Dah jemu resepi sendiri eda cuba lak resepi org lain..Memang sedap dan mudah...Kalau ikut style KAK NOR, kek ni dikukus tapi eda buat dua versi....Satu dikukus dan satu lagi dibakar....Dua2 pun sodapppp.....Terima kasih ya Kak Nor....Lain kali bg resepi bekang lak ya!...Kalo balik trg tak sah rasanya tak makan bekang...Yang paling eda suka Bekang Kuah Lemak....Best gilerr...sesapa org trg pasti tahuuu!...
Berbalik citer kek tadi....resepi ni eda copy paste jeeee...malas nak taip...hehehehe...sori ya, Kak nor....

Bahan-bahan ( loyang 9 in (tinggi 3in) )

  • 250gm butter
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan gula perang
  • 4 biji telur (A)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cawan susu segar suam
  • 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • Utk choc ganache:
  • 150gm coklat masakan
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan air panas
  • 1 sudu besar butter

Cara-cara

  1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
  4. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
  5. Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
  6. Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
  7. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
  8. Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.

4 comments:

Dianne said...

mtk lah ckit kek tu? utk sape tu? adoiii terliuh lahhh

Nor Suraida Yahya said...

dayang nak ke?...eda buat utk aisyah bawa kelas kafa....dah lama eda tak bg sedekah kat kwn2 dia ...teringat lah pulak...lagipun kwn2 dia tu memang suka kalo eda bg mkn2 ni...wat amal jariah...hhheeee

Dianne said...

yelah kan wat amal jariah kan bagus ari berkat ni.hehehe sedekah gak kat dyg.keh keh

KakLeen said...

Sedapnya Kek Kukus Coklat Tu....Kak Leen Buat Tak Curah Coklat Pun Kat Atasnya.....Abang Kak Leen Tak Suka Kek Bersalut Krim Atau Coklat....Tu Yg Malas Kak Leen Nak Buat.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails