Monday, March 17, 2008

SOTONG MASAK LEMAK


Dah seminggu rasanya eda tak update blog ni....Cuti sekolah baru2 ni eda bizi skit...Iyalah balik kg sekali-sekala, mesti hayati betul2...Lagipun kenduri nikah adik eda dilangsungkan masa tu jugak...3-4 hari jugaklah eda kat trg, tapi tak sempat jumpa k.nor....Sibuk memanjang.Eda pun ada gak gi jln2 Kelantan...eda gi sekitar Rantau Panjang, Pasar Siti Khadijah dan Bukit Bunga....Seronok sesangat....Balik dr kg eda, eda gi umah MIL pulak, kita mesti adilkan...nanti hubby eda merajuk lak...kkkiiihhhh....Hari sabtu baru eda balik umah sendiri....memang berjalan sakanlah....Ingatkan bila balik umah boleh berehat tapi ada satu perkara yg eda harus lakukan...Eda kena hadiri kelas masakan( pastri)...Nasib baik hubby tolong ingatkan, kalau tak rugilah....Dari pagi eda belajar sampailah petang...Letih tapi seronok...Banyak benda yg eda belajar...Tambah pengalamanlah katakan....Oklah , kat sini eda bg satu resepi lauk dr trg...memang mudah dan sedap...SOTONG MASAK LEMAK..


Bahan-bahannya:
1/2 kilo sotong- dibersihkan dan dipotong
Santan - dr sebijik kelapa
1-2 labu bwg besar - dibelah 4
2 biji cili merah dibelah 4
2-3 cm halia - dihiris halus ( jgn halus sangat)
Garam & gula secukup rasa


Cara-caranya:
  1. Sotong direbuskan seketika tanpa air dgn api yg perlahan.Apabila sotong hampir masak padamkan api.
  2. Masukkan santan ke dalam periuk dan masukkan sotong.kacau supaya santan tak pecah.Apabila mendidih, masukkan bawang , halia dan cili merah.Kacau lagi.
  3. Jangan lupa masukkan garam dan gula sesedap rasa.Bila dah masak padamkan api.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails