Friday, March 28, 2008

LAUK TENGAHARI






Hari ni " terajin " lah pulak....Utk mkn tengahari tadi eda masak lauk ikan sembilang...eda sobonar eh, tak suko tapi yg ado lauk tu jo....terpaksa telan gak lah ....nasib baik bersalai, kalo tak jgn haraplah eda nak menjamahnya..Selain masak lomak cili padi, ikan sembilang ni eda goreng berlado ( berlada )...Sebab hubby beli 5 ekor...2 ekor eda goreng, 3 ekor eda masak lomak...
Utk menambah selera, eda sediakan ulam2an berserta budu dan sambal belacan...Apalagi lajulah hubby ngan eda mkn ...sampaikan tak bercakap...hhehehehe...

IKAN SEMBILANG LOMAK CILI PADI


Bahan-bahan:

2-3 ekor ikan sembilang
segenggam cili padi-kalo x thn pedas boleh dikurangkan
3 cm kunyit hidup
garam -secukup rasa
pegaga
2 keping asam keping



Cara-caranya:
  1. bersih ikan sembilang ngan limau nipis agar hilang hanyirnya.Salai ikan tersebut.
  2. Tumbuk cili padi bersama kunyit hingga lumat.
  3. Masukkan santan cair ke dalam kuali dan masukkan bhn tumbuk berserta ikan yg telah disalai.
  4. Masak diatas api yg perlahan.Kemudian masukkan asam keping dan garam .
  5. Setelah mendidih masukkan santan pekat serta daun pegaga.
  6. Biarkan mendidih.Dan pegaga agar layu sedikit, padamkan api.Dan bolehlah dingapppp...


IKAN SEMBILANG GORENG BERLADO

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan sembilang-digoreng
# 5 biji bwg merah
# 2 ulas bwg putih
# 15-20 biji cili padi
# 2 biji cili merah
Air asam jawa -secukupnya
Garam - secukup rasa


Cara-caranya:
  1. Bersihkan ikan dan goreng .Setelah masak angkat dan ketepikan.
  2. Sementara itu, tumbuk bahan yg bertanda ' # ' hingga hancur.
  3. Kemudian tumis bhn yg telah ditumbuk hingga masak dan terbit bau.
  4. Masukkan air asam jawa dan garam.Kacau lagi.Dan masukkan ikan yg telah digoreng tadi.Slps itu padamkan api.

6 comments:

happyninie said...

hu..terliur tengok ulam tu....
tapi satu jer tak nak..petaiiiii..
tak tahan bau...cam ner ye....

Cik Siti Wan Kembang said...

hok alohhhhhhhhhh Edaaaaaa, kalu datang rumah Eda ni melelehhhh sokmoooo air liur.. gerammm betul la siti. ikan sembilang masak lomakkkk pokat2 gitu... malass lah nak bayanggg...heheheh... salam manis utk Eda

KakLeen said...

Sedapnya....Ikan Sembilang Lemak Cili Padi Dan Ikan Sembilang Masak Sambal Tu.....

Nor Suraida Yahya said...

happyninie...rugilah kalo tak mkn petai...w'pun busuk tapi best...petuanya,kalo tak mau bau mulut busuk..mkn timun @ terung mentah slps mkn petai...dan kalo tak nak kencing berbau petai...minum air " Ali Cafe "...i'syallah hilanglah baunya...

Nor Suraida Yahya said...

cik siti oiii...memang eda masak pokat2 lauk tu utk tatapan cik siti yg jauh dimata...muaaaahhhhhh!!!

Nor Suraida Yahya said...

kakleen...cubalah masak lauk tuu...kalo tak ada selera, pasti selera dtg lepas tu...betul eda cakap...heheheheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails