Wednesday, March 5, 2008

JANTUNG PISANG LEMAK CILI PADI


Bahan-bahannya:

2 biji jantung pisang
Santan - dr sebiji kelapa ( asingkan santan pekat & cair)
20-25 biji cili padi -kalo nak pedas,tambah lagi
2 inci kunyit hidup
2 keping asam gelugur
sedikit ikan bilis
garam secukup rasa


Cara-caranya:
  1. Rebus jantung pisang hingga masak.Kemudian dibelah dua dan toskan.
  2. Tumbuk cili padi bersama kunyit hingga lumat.
  3. Masukkan santan cair ke dalam kuali dan masukkan bhn yg ditumbuk tadi berserta ikan bilis.
  4. Masak diatas api yg perlahan , sambil dikacau.
  5. Apabila mendidih , masukkan jantung pisang, asam gelugur dan garam secukup rasa.kacau seketika.
  6. Kemudian masukkan santan pekat.Biarkan mendidih.Slps it bolehlah dipadamkan api.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails