Friday, February 15, 2008

SPAGHETTI BOLOGNESE


Bahan-bahannya:

Sebungkus spaghetti
1 s/b olive oil
1 s/ k garam

Bahan- bahan utk sos:

2 s/b olive oil
1 biji bwg besar - dicincang
4 ulas bwg putih - dicincang
1 cwn daging cincang - eda guna brand Ramly
1 tin sos spageti
1 s/b puri tomato
2 helai bay leaf
1 s/k oregano
1 s/k basil
1 kiub pati ayam - tak nak buh pun tak apa
1/2 tin cendawan butang - dihiris
1 cwn air


Cara-caranya:
  1. Rebus spageti di dlm air mendidih yg dicampurkan dgn olive oil dan garam.
  2. Setelah masak , toskan.
  3. Panaskan kuali dan masukkan olive oil . Tumiskan bwg putih sehingga terbit bau.
  4. Kemudian masukkan bwg besar.Masukkan daging cincang dan kacau.
  5. Selepas itu masukkan secawan air.Biarkan mendidih.
  6. Masukkan sos spageti , puri tomato , kiub pati ayam , basil , oregano , daun bay dan cendawan butang.
  7. Kacau dan masak sehingga 10 minit.
  8. Angkat dan bolehlah dimakan bersama spageti tadi...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails