Saturday, February 23, 2008

SET NASI MINYAK



Hari ni eda masak nasi minyak bersama lauk - pauknya...Ada ayam masak kurma , daging masak merah dan acar.Nasi minyak ikut citarasa sendiri...Eda cuba ubah sedikit agar ada kelainannya...
Kat sini eda sertakan sekali resepi utk sesiapa mencubanya...

NASI MINYAK

Bahan-bahannya:

3 cawan beras basmathi - saja nak cuba wat nasi minyak ngan beras ni....memang sedap!
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 s/b butter / marjerin - lagi sodap guna butter
3 s/b minyak jagung
3 cm halia - dimayang
3 ulas bwg merah - dimayang
3 ulas bwg putih - dimayang
Sedikit rempah penumis - 4 sekawan
2 helai daun pandan
sedikit daun ketumbar
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning
Sedikit kismis
Sedikit kacang peas
Sedikit bwg goreng


Cara-caranya:
  1. panaskan minyak jagung dan butter.Tumiskan bahan yg dimayang tadi berserta rempah penumis dan daun pandan sehingga terbit bau dan sedikit kekuningan.
  2. Kemudian masukkan beras yg telah dicuci dan dikacau seketika.Setelah itu masukkan susu cair dan air.Biarkan sehingga mendidih.
  3. Masukkan garam dan tanak nasi spt biasa.Setelah nasi hampir nak masak, masukkan daun ketumbar, kismis dan kacang peas.
  4. Apabila nasi sudah masak ...bolehlah ditaburkan bawang goreng.


AYAM KURMA


Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam - dipotong
1 biji kelapa - diambil santannya
5 ulas bwg merah - dikisar
4 ulas bwg putih - dikisar
2 cm halia - dikisar
2 cm lengkuas - dikisar
2 cm kunyit hidup - dikisar
Sedikit rempah penumis - 4 sekawan
2 s/b rempah kurma
1 s/b rempah masak - rempah ni hanya ada kat trg je...kalau x ada, abaikanlah
1 s/b kerisik
2 keping asam gelugur
Garam & gula secukup rasa
30 gm gula melaka - memang sedap kalau buh ni..
2 biji ubi kentang - dibelah 4
2 labu bwg besar - dibelah 4
2 biji cili merah - dibelah tak putus
Sedikit minyak - utk menumis


Cara-caranya:
  1. Campurkan bahan kisar bersama rempah kurma , rempah masak dan kerisik.
  2. Tumiskan rempah 4 sekawan hingga terbit bau dan masukkan bhn yg digaul bersama tadi.Tumis hinnga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan ayam.Biarkan sehingga ayam kecut sedikit.Selepas itu masukkan santan dan kacau.
  4. Masukkan garam, gula , asam gelugur dan gula melaka.Setelah mendidih, masukkan ubi kentang , cili merah dan bwg besar.
  5. Setelah ubi kentang empuk bolehlah dipadamkan api.Dan hidang bersama nasi minyak.


DAGING MASAK MERAH

Bahan-bahannya:

1/2 kilo daging - dihiris dan cuci
Segenggam cili kering - dikisar
5 ulas bwg merah - dikisar
4 ulas bwg putih dikisar
2 cm halia - dikisar
Sedikit belacan - dikisar
2 s/b air asam jawa
30 gm gula melaka
Garam & gula secukup rasa
1 s/b kicap pekat
Sedikit kacang peas
1 labu bwg besar - dihiris bulat2
1/2 cawan air


Cara-caranya:
  1. Tumiskan bhn yg telah dikisar seketika.Kemudian masukkan daging dan kacau.
  2. Biarkan sehingga agar kering sedikit dan masukkan garam , gula , air asam jawa dan gula melaka.Setelah itu masukkan 1/2 cawan air dan biarkan sehingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan kicap pekat dan biarkan sehingga masak dgn api yg perlahan.Sebelum dipadamkan api masukkan kacang peas dan bwg besar.Kacau seketika dan padamkan api.

ACAR


Bahan-bahan dan cara2nya boleh diikut spt yg eda wat utk nasi dagang...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails