Tuesday, February 26, 2008

KEK LAPIS MASAM-MASAM MANIS




Rasa2nya dah 2-3 hari eda tak buh masakan kat sini...Maklumlah sibuk sbb anak2 nak exam minggu ni ( 27/2)....Tapi semlm eda sempat gak masak kek lapis ni....Kek lapis ni eda belajar dr DAYANG (DIANNE WARREN)....Eda betul2 berterima kasih pd dayang sbb sudi mengajar eda dan melayan setiap pertanyaan yg eda ajukan...walaupun dyg sendiri sibuk membuat kek lapis tempahan org....Budimu tetap eda kenang sampai bila2....Sukar sebenarnya nak suh org ajar kita ni....kebanyakkannya tak ikhlas....Sebelum ni eda pernah gak belajar kek lapis sarawak tapi semuanya bohong...Hampa betul dibuatnya...Tapi eda tak pernah putus asa....Eda cuba gak dptkan resepi yg betul dan cuba tanya org....Tapi biasalah kalau org wat bisnes bukan diorg nak bgtau pun...kalau diorg bgtau pun ala kadar je....Tapi eda tetap berterima kasih gak....Akhirnya eda " terjumpa " dayang....Nasib baik dia sudi mengajar....
Utk resepi ni...nanti eda sertakan ya!...pjg sangat nak taip...hhhee
Ok hari ni eda letak resepinya....ari tu malas nak taip.....

Bahan-bahannya:

Bahan A:
16 oz mentega golden churn - eda guna buttercup jeee
2 gelas gula - eda kurangkan 1 cwn je.....manis sangattt
2 s/k esen vanila

Bahan B:
10 biji telur
1 tin susu pekat manis
2 gelas biskut marie - dihancurkan
1 gelas tepung hong kong
1 s/k soda bikarbonat
1 gelas horlicks

Bahan C:
Pewarna hijau , kuning - eda wat merah sbb kaler kuning tak ada....hhhee
12 bungkus haw flakes


Cara-caranya:
  1. Pukul bahan A hingga kembang dan menjadi putih
  2. Pukul bahan B berasingan, telur dipukul hingga kembang....baru dimasukkan bahan lain mengikut turutan.
  3. Satukan bahan A & B dan dikacau rata.Masukkan biskut marie yg telah dihancurkan berserta soda bikarbonat.
  4. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian, satu diwarnakan kuning , yg satu lagi diwarnakan hijau.
  5. Sediakan loyang 8x8 @ 7x7 juga boleh.Sapukan sedikit butter, kertas minyak mengikut saiz loyang, barulah taburkan sedikit tepung ditepi loyang, utk mengelak dr melekat.

P/S : hari tu eda wat 1/2 dr sukatan di atas...nak cuba mesti wat sikit dulu kan!...kalo tak jadi naya....tapi memang tak menghampakan....sedap sangat...w'pun edatak ada kaler kuning...kalau ada tu pasti menarik dan tertarik....kkkiiiihhhh

2 comments:

KakYu said...

salam eda... dah lama jadi silent reader kat ur blog ni... tgk kek lapis tu npk cantik.... kek ni peberet tp nak buatnya aduh.... sabo yg tebal

Nor Suraida Yahya said...

kakyu....kena cuba...kalo tak cuba kita tak tahu...hhheee...tapi berbaloi kita mengukusnya hampir 5 jam....sedapppp

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails