Monday, February 18, 2008

KEK KEJU COKLAT



Bahan-bahannya:

250 gm Cream Cheese
50 gm Butter
80 gm Coklat masakan - dicairkan
80 gm Gula Kastor
1/2 s/k Jus lemon
1/2 s/k esen vanila
3 biji telur - asingkan kuning & putih
30 gm Tepung Superfine
10 gm Tepung jagung



Cara-caranya
  1. Telur Pukul putih bersama sedikit gula kastor sehingga gebu ( meringue).
  2. Dalam bekas lain putar cream cheese bersama butter sehingga lembut.Kemudian masukkan coklat yg telah dicairkan.
  3. Selepas itu masukkan sebahagian gula kastor, jus lemon dan esen vanila.Putar lagi.
  4. Kemudian masukkan kuning telur satu - persatu.Sambil terus diputar.
  5. Masukkan tepung superfine dan tepung jagung yg telah diayak bersama , sedikit demi sedikit.Kacau rata.
  6. Kemudian masukkan telur putih yg telah dipukul.Kacau secara kaupbalik.
  7. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar menggunakan teknik double boiler.Bakar pada suhu 180 degree selama 40-45 minit.

2 comments:

Nuralashikin said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nor Suraida Yahya said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails