Friday, February 1, 2008

IKAN PARANG LEMAK CILI PADI


Bahan-bahannya:
1/2 ekor ikan parang - dipotong
1 biji kelapa - diperah santannya & dibhg kpd 2 bhgian ( pekat & cair)
20-25 biji cili padi - lagi pedas lagi sodaappp
1 inci kunyit hidup
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Seikat sayur maman - dipotong


Cara-caranya:
  1. Tumbuk cili padi bersama kunyit hingga lumat.
  2. Masukkan bhn tumbuk dan santan cair kedlm kuali.Jgn lupa masukkan sekali ikan yg telah siap dipotong tadi.
  3. Masak dgn api yg perlahan.
  4. Masukkan garam dan asam gelugur.Kacau lagi.
  5. Setelah mendidih , masukkan santan pekat.
  6. Kemudian masukkan sayur maman dan kacau.
  7. Setelah maman agar layu sedikit, padamkan api.

2 comments:

siti said...

Memang mengiurkan kalau aku tengok lama-lama gulai ni...teringat kat ibuku yg jauh penah buat gulai ni,,huhu..Eda, teruskan dengan resipi2 istimewa camni kat blog Eda ni..

Nor Suraida Yahya said...

aaa siti...selagi ada org sudi jenguk blog eda...eda akan isikan resepi masakan kg yg semakin dilupakan...hheee...kalau bukan kita siapa lagi kan....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails