Wednesday, January 16, 2008

PUDING SAGU BERMANGGA


Bahan-bahannya:
1 cawan biji sagu - yg kaler putih
4 - 5 cawan air
1 biji kelapa - dimbil santan
1 keping gula melaka - dicairkan dgn 1 cwn air
1 helai daun pandan - disimpul
1 s/k garam
sedikit pewarna hijau- ikut citarasa sendiri
Mangga - dihiris


Cara-caranya:
  1. Biji sagu direbus dgn 4 @ 5 cwn air dan sedikit pewarna.Slps betul2 kembang, cuci biji sagu sehingga hilang kanjinya.
  2. Kemudian masukkan biji sagu ke dlm acuan kecil2.Masukkan dlm peti ais sehingga betul2 sejuk.
  3. Sementara itu , masakkan santan bersama 1 s/k garam.Masukkan daun pandan yg telah disimpul.Sentiasa kacau supaya santan tersebut tidak pecah minyak.Setelah mendidih bolehlah dipadamkan api.
  4. Kemudian cairkan gula melaka dgn secwn air diatas api yg sederhana.Biarkan sehingga gula melaka cair.Padamkan api.
  5. Keluarkan biji sagu dr acuan.Bolehlah dimakan bersama santan , gula melaka dan hirisan mangga.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails