Monday, January 21, 2008

PUCUK PAKU GORENG BELACAN


Bahan-bahannya:
Seikat pucuk paku
2 ulas bwg merah - ditumbuk
3 ulas bwg putih - ditumbuk
6 biji cili padi - ditumbuk
2 sudu besar ikan bilis @ udang kering - ditumbuk
2 inci belacan - ditumbuk bersama bhn diatas
1 biji Bwg besar - dipotong bulat
1 biji Cili merah - dipotong
1 s/k gula
Garam - jika perlu

Cara-caranya:
  1. Cuci pucuk paku yg telah dipotong dan toskan.
  2. Tumis bhn yg telah ditumbuk sehingga terbit bau.
  3. Masukkan gula dan garam.Kemudian masukkan pucuk paku , cili merah dan bwg besar.
  4. Goreng sebentar.Setelah masak bolehlah dipadamkan api.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails