Friday, January 25, 2008

KERABU PEGAGA


Bahan-bahannya:
Seikat daun pegaga- dihiris ( dlm 1 inci pjgnya)
Sebatang bunga kantan- dihiris
Segenggam kelapa parut- digoreng tanpa minyak sehingga kekuningan
5 - 6 biji cili padi
Ikan bilis - sikit je ( anggaran 2 sudu basarlah)
3 ulas bwg merah
1 biji limau nipis @ kasturi- diambil jusnya
Garam secukup rasa


Cara-caranya:
  1. Campurkan pegaga dan bunga kantan.
  2. Tumbuk cili padi , bwg merah dan ikan bilis.Tak payahlah lumat sangat...
  3. Masukkan kelapa parut yg telah digoreng kedlm kuali bersama bhn yg ditumbuk.Goreng seketika.Kemudian masukkan pegaga dan bunga kantan yg telah dicampur bersama tadi.
  4. Perah limau nipis dan masukkan garam.Jgn masak terlalu lama krn daun pegaga cepat layu.
  5. Setelah rasanya dah ok, bolehlah dipadamkan api.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails