Friday, January 25, 2008

IKAN BAUNG MASAK LOMAK CILI PADI



Bahan-bahannya:
2 ekor ikan baung - dipotong dan disalai
20 - 25 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 biji kelapa - diambil santan dan asingkan santan pekat & santan cair
Garam secukup rasa
Daun asam gelugur - dihiris spt membuat bunga rampai


Cara-caranya:
  1. Ikan baung dicuci dgn limau nipis @ kasturi agar hilang bau hanyir.Kemudian ikan dipotong dan disalai dgn sabut atau arang.Setelah disalai, basuh ikan tersebut dgn air lalu.
  2. Tumbuk cili padi bersama kunyit hingga lumat.
  3. Masukkan santan cair ke dalam kuali ( guna kuali krn mudah utk mengacaunya).Masukkan juga bahan yg telah ditumbuk.
  4. Masukkan ikan yg telah disalai.Masak diatas api yg perlahan.Agar santan tidak pecah.
  5. Setelah mendidih, kacau perlahan2 supaya ikan tidak hancur.
  6. Kemudian masukkan santan pekat dan garam secukup rasa.Apabila mendidih, masukkan daun asam gelugur.Jangan masak terlalu lama.Setelah nampak layu sedikit , padamkan api.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails