Saturday, January 19, 2008

DAGING SALAI LOMAK CILI PADI


Bahan-bahannya:
500 gm daging - disalai
20 - 25 biji cili padi - kalau nak pedas, tambahlah lagi..
1 inci kunyit hidup
Sebatang serai - dititik
1 - 2 keping asam gelugur
1 biji kelapa - diambil santan , jgn lupa asingkan santan pekat dan cair.
Garam secukup rasa
Terung pipit ( org N9 panggil terung belanda) , buah bacang , terung telunjuk , pucuk ubi - sebagai campuran

Cara-caranya:
  1. Hiris daging yg telah disalai.Cuci dan toskan.
  2. Kemudian tumbuk cili padi bersama kunyit hingga lumat.
  3. Masukkan daging yg telah dihiris kedlm kuali dan keringkan air yg keluar dr daging dgn api yg perlahan.
  4. Setelah itu masukkan santan cair bersama bhn yg ditumbuk tadi kedlm kuali yg berisi daging.
  5. Jgn lupa masukkan serai.Kacau supaya santan tidak pecah minyak.Masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
  6. Setelah mendidih masukkan bahan campuran.Biarkan seketika sambil dikacau.
  7. Kemudian masukkan santan pekat.Setelah mendidih bolehlah dipadamkan api.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails