Monday, December 31, 2007


glitter-graphics.com

IKAN TIGA RASA


Tengahari tadi eda masak Ikan Tiga Rasa....Kat sini eda sertakan resepinya......


Bahan-bahannya:

** 2 ekor ikan bawal / kerapu ( sederhana saiznya )
** Tepung jagung utk dilumurkan pd ikan.
** 4 ulas bwg putih ( dicincang )
** 1 labu bwg besar
** 4 biji lada besar ( merah punya)
** 15 biji cili padi
** 2 hiris halia
** 2 biji tomato
** 2 pohon daun ketumbar
** 1 s/b sos plum
** 1 s/b sos tiram
** 1 s/b sos cili
** 1 s/b sos tomato
** 1 s/b sos ikan
** Sayur2an : bunga kobis,baby corn carrot dan nenas dlm tin.
** garam dan gula secukup rasa


Cara- caranya:

*** Ikan digaul dgn tpg jagung dan sedikit garam.Panaskan minyak dan ikan digoreng sehingga
masak.
*** Sementara itu, kisarkan bwg besar , halia , daun ketumbar , cili merah , cili padi dan tomato .
*** Keluarkan sebahagian minyak dlm kuali.Tumis bwg putih yg dicincang sehingga terbit bau.
*** Kemudian masukkan bhn kisar tadi.Kacau seketika.
*** Masukkan kesemua sos , garam dan gula.Kacau lagi dan biarkan 10 minit diatas api yg
perlahan.
*** Masukkan sayur2an.Kacau dan masak sehingga terbit minyak.Slps itu bolehlah dicurahkan
pada ikan.

Aqasha main tembak-tembak...


Ni gambar aqasha main tembak2 ngan along dan kak ngah....Tunggang- langgang rumah dikerjakan oleh budak2 ni...Poning eda dibueknyo....Si kak ngah lah tak habis menjerit2 takut adik dia tembak...Padahal tak sakit pun....Pistol tu beli kat Melaka ari tu...Podang pun dia nak beli gak...Dah patah pun....

Aqasha gunting rambut sendiri


Semlm masa eda duk sibuk cakap tipon ngan ayah dia, aqasha sempatlah gunting rambut sendiri....Nasib baik eda nampak masa tu kalau tak.....botaklah kepala dia nampaknya.....eda tanya ,kenapa gunting rambut?...dia kata nak jadi superman....macam2 lah budak ni...naik poning eda dibueknyo....gambo ni eda snap pg tadi....

KEK LAPIS SARAWAK


Resepi kek lapis ni eda dpt dr dapur HANIELIZA.....Boleh dikatakan best gak rasanya....eda cuba pun sbb tak byk guna telur...lagi satu , kek ni bukan jenis kukus....senang sangatlah!...tak susah pun...kat sini eda bg resepi asalnya....Terima kasih HANIELIZA krn berkongsi resepi .....


Bahan-bahannya:

Bahan A : Dipukul kembang dan ringan
** 250 gm susu pekat
** 250 gm butter


Bahan B :

** 6 biji telur gred A ( jika gred B..7 biji)
** 1 cawan gula halus
** 2 cwn tepung naik sendiri
** 1 s/k esen vanila
** 1 s/k ovallete


Bahan C :
** Kurma / Asam flake / prune / kismis / coklat chips


Cara- caranya :

** Pukul gula dan telur satu persatu sehingga kembang dan gebu / ringan.

** Masukkan bhn A , ovallete , dan esen vanila.Kacau rata.

** Masukkan tpg sedikit demi sedikit sehingga habis.

** Panaskan oven api atas shj, suhu 170'c

** Masukkan 2 sudu besar adunan dlm loyang yg telah dilapik kertas minyak.

** Bakar selama 10 minit.Slps itu lapiskan lagi serta letak kurma @ apa yg disukai dan bakar
10 minit lagi..

** Begitulah sehingga habis.Setelah habis , akhir sekali bakar menggunakan api bwh shj selama
30 minit.


Saturday, December 29, 2007

BROWNIES LAPIS CHEESE KUKUS


Pagi tadi slps minum eda wat brownies oleh mrsdayat.Eda teruja sbb ramai yg bg komen,brownies ni best...Eda pun dgn tak sabar mencubalah...memang betul kata diorg...BEST SESANGAT....Sesiapa yg blum mencuba bolehlah cuba.Kat sini eda bg resepinya..


Bahan-bahannya:( Utk Adunan Coklat)

1/2 cawan tpg gandum ( tapi eda wat tpg naik sendiri)
3/4 cawan gula
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
4 oz coklat masakan
2 oz butter
1 tbsp corn syrup / golden syrup
2 tsp esen vanila
2 biji telur gred A
1/4 cawan susu segar ( panaskan sekejap)


Inti Cream Cheese:

250 gm cream cheese
60 gm gula castor
1 biji telur gred A
25 ml air

Cara- caranya:

1... Cairkan coklat & butter secara double boiler.
2... Pukul gula ngan telur sehingga kembang.
3... Masukkan pula esen,corn syrup, coklat , butter cair dansusu.
4... Akhir sekali masukkan tpg ,soda ,baking powder.Gaul sebati.

Untuk inti:

1... Campur semua bhn bg inti kecuali telur.Dan pukul sehingga kembang.
2... Kemudian masukkan telu dan pukul sekejap , bg dia sebati je.


Cara mengukus:

1... Masukkan separuh adunan coklat ke dlm loyang yg telah dialas dgn kertas minyak.Kukus
selama 15 minit.
2... Masukkan pula inti dan kukus lagi sehingga 15 minit lagi.
3... Masukkan baki brownies dan kukus selama 20 minit.

Tips :

Ketika mengukus...alas penutup periuk dgn kain akar wap air tak jatuh pd brownies.


Selamat menjamu selera....

KOCI LABU


Hari tu resepi ni ada eda letak Myresepi .Memang bestlah koci ni jika dimkn bersama family waktu ptg begini...

Bahan-bahannya:
1/4 biji labu
2 ccawan tpg pulut
1 cawan/seringgit santan
1 sk garam
Bahan2 utk inti:
1 biji kelapa parut ( kalau boleh jgn kelapa tua)
1 keping gula melaka
3 sb gula merah
3 sb gula pasir
2 helai daun pandan

Cara-caranya:

1 Labu dipotong kecil2 dan kukus hingga masak.
2 Setelah masak,lenyek labu tadi hingga hancur.
3 Masukkan tepung pulut ke dlm mangkuk dan tambahkan sedikit demi sedikitlabu yg telah
dilenyek,sambil diuli.
4 Pastikan campuran tepung dan labu menjadi spt kita membuat onde2.
5 Bulatkan adunan tersebut kecil2.ambil satu biji dan masukkan inti dan bulatkan semula.
6 Masukkan ke dlm loyang atau dibungkus dgn daun pisang jika ada.
7 Masukkan garam ke dlm santan.Kemudian curahkan ke dlm loyang berisi koci tadi.Kukus
selama 15 minit.

Cara2 membuat inti:

1 Masukkan kesemua bahan ke dlm kuali.Masukkan sedikit agak tidak terlalu kering.
2 Masak sehingga inti tersebut berkilat.Slps itu bolehlah digunakan.

Friday, December 28, 2007

senyuman

myspace

myspace

Ada- saja aqasha ni...


Ni semasa aqasha ikut eda solt maghrib tadi....siap suh snap gambo dia...layan jelah...kalau tak melalaklah nampaknya...

Gelagat aqasha sedang makan


Sejak mak dia ada blog sendiri...aqasha asyik suh snap gambar dia....suka sungguh bila muka dia masuk pc...hhheee

Lauk tengahari tadi...


Tengahari tadi ni lah lauk yg eda mkn ngan anak2 tadi....sambal sotong dan tom yam...

Tom Yam


Tghari tadi eda masak tom yam...dah lama tak masak tom yam ni....
kat sini eda sertakan resepi yg selalu eda buat...

Bahan-bahannya:

3 ketul dada ayam - dipotong kecil2
1 btang carrot - dipotong memanjang
Bunga kobis - ikut suka nak buh byk mana..
3 btg baby corn
kacang panjang - ikut suka byk mana
1 labu bwg besar - dibelah 2 & dipotong semi bulatan
1 inci lengkuas- dititik
sebtg serai.
1 biji tomato - dibelah 4
2- 3 helai daun limau purut
Sepokok daun ketumbar - akarnya jgn dibuang ( basuh bersih2)
Sepeket perencah tom yam - ikutlah brand apa..
Sedikit minyak utk menumis.
4-5 cwn air - terpulanglah..
10 biji cili padi - dibelah 2

Cara- caranya

** Tumis bwg besar hingga naik bau.Slps itu masukkan ayam yg telah dipotong.
** Apabila ayam separuh masak,masukkan perencah tom yam dan serai..Kacau seketika.
** Masukkan air dan lengkuas.Setelah mendidih masukkan sayur2an dan cili padi..Biarkan
seketika.
** Kemudian masukkan akar daun ketumbar yg telah dibasuh bersih2.Jgn lupa masukkan daun
limau purut.Masukkan garam secukup rasa.
** Padamkan api dan masukkan daun ketumbar supaya aroma tom yam terbit..

Selamat menjamu selera..

cerita hari ini


Pagi2 buta lagi mulut aku dah bising...Apa taknya,bila aku dpt tahu along mencubit aqasha semlm sampai calar...Menangislah si aqasha ni....Dia tak mau mandi sbb calar kat perut dia...Tapi aku ngan selambanya,dukung dia masuk dlm bilik air....dan jirus leee....hhheeee.....meraung aqasha,,,uwwaaaa.....dia ckp pedih ....lepas tu aku sapu minyak gamat....
Aku kejutkan along dan keluarlah tanduk aku...kkiihhhh....memang aku marah betul2....aku tanya kenapa wat adik camtu sekali...???...dia kata sbb adik cakar dia ...dia balaslah balik...along memang camtu perangai dia....Kalau aisyah dia tak balas kalau adik wat kat dia .....dia tahu menjerit je....

Thursday, December 27, 2007

Roti Goreng Telur


Inilalah bekpes kami anak-beranak pagi ni....kat sini aku bg resepi .....

Bahan2nya:
10 keping roti
2 biji telur
2 sudu mkn susu segar
Sedikit butter utk menggoreng
Kaya - utk dimkn bersama roti

Cara2nya:
Panaskan kuali dan masukkan sedikit butter.Pecahkan 2 biji telur.Jgn lupa masukkan 2 sudu susu segar.Pukul ngan garfu.Celupkan roti dlm campuran telur & susu...Dan goreng..Boleh makn bersama kaya...Kaya Auntie Rosie ...

Pagi ini...


Pagi ni aqasha nangis...Puas pujuk tapi tak henti nangis gak....Poning botullah...Aku tanyalah kenapa?...dia kata nak mkn..laaaa kenapa tak cakap awal2....ni nangis tak tentu pasal...dahlah kat luar tu mendug je....
Apalagi aku pun masuk 'office'...pusing2 ,tak tahu nak wat apa?....aku teringat kopitiam....aku bakarlah roti tuk aqasha....tapi dia cakap nak buh tuna...nasib baik aku ada stok tuna...aku layan je dia tu...kalau tak dia mintak neneng....dah masuk ari ke-5 dia tak neneng ni....
Bangun lak along ngan aisyah nak mkn roti yg digoreng bersama telur....byk kerenah betullah anak2 ni....dia wat mak dia mcm bibik....hhhuuu......Apa lagi aku wat lah.....aku pun sama gak mkn roti ....itu je yg ada.....

Main kuda-kuda


Hari ni aku sibuk skit....bangun je dr tido aku terus masuk 'office'....biasalah masak utk anak2 tersayang.Sambil tu aku mendobi kain baju....sbb mlm semlm aqasha muntah2....Hari pulak hujan je...kain yg tak dibasuh mcm gunung...mana yag tak berlipat lagi...kadang2 aku nak ' letak jawatan' kejap....kerja rumah ni tak pernah selesai....itu yg kadang2 aku pejam sebelah mata....wat tak nampak....malaslah tu...nasib hb tak ada...kalau tak,naya aku...hheeee...sorry sayang....tapi aku tahu hb aku tak adalah jahat sangat...waktu dia ada kat rumah pun aku wat tak kisah gak ngan kerja rumah yg tak pernah selesai...
Sblm masuk tido tadi sempat gaklah aku balut buku sekolah anak2....sambil tu tengok tv dan memantau anak2 main 'kuda2'....yg naya nya along ngan kak ngah....biasalah budak2 bila dah lama main tu bergaduhlah...apalagi aku pun mengamuk dan suruh masuk tido...
Aku sendiri tak tido...gi belayar kat 'alam maya ' jap....lepas tu merapu yg bukan2...

Balut buku along ngan Kak ngah

Tuesday, December 25, 2007

Chatting ngan ikin dan hb tersayang

Ni masa aku chatting ngan ikin dan hb....2 dlm 1 daaaaa......mcm2 topik yg kami bualkan....yg tak laratnya akulah.Apa taknya...nak bls utk hb lagi....utk dak ikin lagi....tapi seronok...smpaikan tak terasa waktu berjln....si aqasha lak sibuk snap gambo.Inilah gambarnya....

Aqasha ngan aisyah...

Aqasha ngan kak ngah sedang main tanah liat....Aqasha minta masa gi beli brg2 dapur....mcm2 dia beli...kalau tak beli meragamlah dia....hhuuuuhhuuu.Dgn tak mandi lagi....aqasha dah ajak kak ngah main tanah liat....entah apa yg nak dibuatnya...tak tahulah....

Sibuknya aku.......



Malam tadi aku tak dpt tido lena.....aqasha meragam lagi....huhuhuuuu...kesian aku tengok dia tapi nak wat camner..terpaksalah...,kelakar betul aku tengok aqasha....sblm tido dia cium neneng dan picit....ketagihlah tu.
Salah satu sbb lagi dia tak lena ....batuk.Aku sendiri tak pasti mcm mana dia dpt batuk....mayb gi giant semlm kut...
Nasib baik ada ubat batuk....dapatlah tido....Aku bg dia tido buian....Apalagi aku terus je...krooohhhh...hhehehe.
Kat atas tu sarapan yg aku wat pg ni.....Itu je yg aku bg anak2 mkn...nasi goreng "campak"...aku sendiri pun tak tahu apa nama nasi goreng tu...hentam sajalah...hheheee....along lak nak mkn roti bakar...lagi senang keje aku...
Aqasha tak mau mkn...dia kata dah kenyang...entah apa dia mkn aku pun tak tahu...janji dia tak meragam sudahhhhh...
Yg ternganga mulut tu...si along sedang mkn roti bakar...nak cepatlah tu....biasalah nak tengok tv...

Monday, December 24, 2007

Selamat Datang ke blog saya....

Hari ni eda cuba wat blog sendiri....idea pun tak ada....tak tahu apa yg nak ditulis....
Apa2 pun eda akan selalu update kan!....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails