Tuesday, March 26, 2013

KEK YOGURT PRUNE



Satu Bekas RM15..

KEK YOGURT PRUNE



Kek Yogurt Prune RM18 - satu bekas

MOIST CHOCOLATE CAKE


Dah penghujung bulan Mac barulah ada masa nak upload gambar kat sini...Nak kata masa tak ada tu memanglah ada tapi tak sempat nak tinggal jejak...Lagipun idea dah kering nak tulis apa2 kat blog yg tak seberapa ni....Kek chocolate moist memang sedap sangat....Diantara kek yg selalu eda dpt tempahan...
Satu bekas ni RM15.

Friday, November 30, 2012

HOKKAIDO MILKY LOAF




Assalamualaikum & Salam Sejahtera...
Dah lama eda tak membuat roti...sejak anak bertambah ni , langsung tak berpeluang mengguli tepung...Tetiba hari ni teringin pulak nak meroti bila tengok kat blog K.Nor ada roti yg tersangatlah gebusssss...Buat pulak reseipinya lain dari kebiasaan yg eda buat selama ni...yg lainnya ialah penggunaan whipping cream...



 Kebetulan dlm freezer ade baki whipping cream..Jadi apa lagi bermulalah projek yg tak dirancang...Padahal kat luar hujan selebat-lebatnya...Ada org kata kalau hari hujan , doh roti tak akan naik...Tapi terfikir pulak , kalau hari hujan kedai roti tak buat rotilah gamaknya....hehhehehe...Mustahil kan!...Jadi eda langgarlah pantang larangnya...Apa yg pasti roti yg eda buat gebussss lah sangattt!!..Terima kasih K.Nor kerana sudi berkongsi resepi roti ni...



Kat sini eda sertakan resepinya...cuba jangan tak cuba ya!

Empunya Resepi :Angie's Recipes & Wendy
Sumber : Kak Nor
Telah dicuba didapur : Eda Azman



Hokkaido Milky Loaf


540 gm Bread flour
60 gm Cake flour
10 gm instant yeast
30 gm Milk powder
80 gm Sugar
9 gm Salt
1 large Egg
250 gm Fresh milk
150 gm Whipping cream

1. Mix everything together and mix until a dough forms.
2. Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test)
dough is achieved.
3. Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
4. Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
5. Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
6. Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
7. Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.


Wednesday, October 24, 2012

Millie Crepes


Pergi kelas Crepe

Baru-baru ni (6/10/2012) eda pergi menuntut ilmu kat Noorlie Cookies..Sekarang ni sedang hangat org buat crepe...buka fb je ada crepe....apa lagi eda pun mulalah termimpi2kan crepe...Sebelum tu ada gak cuba ambil resepi dari internet tapi tak sama dgn apa yg eda g belajar....

Sesape nak merasai keenakkan Durian Crepe ni bolehlah tempah ya!...4 biji RM10 ( saiz besar)
6 biji RM10 ( Saiz Mini)


Tuesday, May 1, 2012

Lamanya Tak Berblog....

Assalamualaikum,

Dah bersawang rupanya blog eda ni...Lama sungguh eda tak tulis apa2 kat sini...Sejak 2menjak ni eda terlampau sibuk sampaikan nak tinggal jejak kat sini pun tak berkesempatan...Buat lak hubby sekrg ni jarang ada kat umah...Jadi segala tugas rumahtangga terletak kat bahu eda....Dah lah tu kesihatatan eda sekarang kurang memuaskan...Tu yg tak ada ruang utk eda menulis kat sini, , malahan nak upload gambar masakan pun tak kesampaian....

Tadi masa eda nak log in kat blog sendiri pun tak dapat...asyik error je...apahal tak tahulah...ingatkan blog eda dah disekat...Alhamdulillah bila cuba berkali2 akhirnya dapat juga....kalau tak kena buat lain lah nampaknya...
Okaylah utk hari ni ...I'syaallah eda akan cuba mencari ruang utk bercerita dan meng'upload' gambar2 masakan yg telah eda simpan sekian lama....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails